Hoe wij testen

Hoe wij voorverpakte sla testen

25 mei 2021
Zo testen wij voorverpakte sla

Voorverpakte slamengelingen worden steeds populairder, zowel in verkoopsvolume als in assortiment. De productieketen van voorgesneden en verpakte groenten zoals diverse slasoorten is logischerwijze veel langer dan die van verse groenten. Daarom besteden we ook extra aandacht aan parameters voor het bederf en hygiëne. Lees hier hoe we precies te werk gingen.

Bewaartemperatuur

We hebben een extra analyse gedaan op 6 stalen om na te gaan wat de invloed van de temperatuur (4 graden vs 7 graden) is op de bewaring.

De zes zakken werden twee dagen voor TGT datum geopend en de analyse (microbiologie en organoleptisch) werd uitgevoerd op TGT datum. 1 zak werd bewaard op 4 graden. De andere zak werd bewaard op 7 graden.

Op vlak van microbiologie is er geen significant verschil voor de bederfparameters.
Organoleptisch zien we meer bruinverkleuring bij de zakken bewaard op 7 graden, maar dat is niet significant.

Conclusie

Er is geen noodzaak voor de consument om de voorverpakte salade te bewaren op 4 graden, op basis van deze beperkte test. Dit gaat puur over organoleptische en microbiologische parameters van bederf, niet over pathogenen.
Challenge testen tonen aan dat de uitgroei van Listeria als die aanwezig is (en de kans is zeer minimum) groter is bij 7 graden dan bij 4 graden. Maar niet alleen temperatuur speelt natuurlijk een rol bij de uitgroei van Listeria.