Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij voorverpakte sla testen

25 mei 2021
Zo testen wij voorverpakte sla

Voorverpakte slamengelingen worden steeds populairder, zowel in verkoopsvolume als in assortiment. De productieketen van voorgesneden en verpakte groenten zoals diverse slasoorten is logischerwijze veel langer dan die van verse groenten. Daarom besteden we ook extra aandacht aan parameters voor het bederf en hygiëne. Lees hier hoe we precies te werk gingen.

Organoleptische controle

De organoleptische of visuele controle telt mee voor 30% van de totale beoordeling.

De visuele controle bestaat uit drie delen: een algemene keuring (telt mee voor 40%), een keuring van de gesloten zak op datum TGT (telt mee voor 40%) en een keuring van een 2 dagen voor TGT geopende zak op TGT datum (telt mee voor 20%).

  • De algemene keuring houdt in:
  • Aanwezigheid van vreemde voorwerpen (zand, bloemen, takken,....)
  • Aanwezigheid andere slablaadjes
  • Aanwezigheid van wortels meer dan 1cm
  • Percentage stukjes salades kleiner dan 1cmx1cm
  • Percentage bruinverkleuring (belangrijkste factor)
  • Bruin vocht aanwezig?

  • De visuele controle op de open en gesloten zak houdt in:
  • Percentage bruinverkleuring (belangrijkste parameter)
  • Percentage beschadigde bladeren
  • Percentage vocht

De gesloten zak controleerden we ook op de intactheid. En dat was voor elk product in orde.

2 producten scoren onvoldoende, 3 producten scoren voldoende, vier producten scoren goed en 10 producten scoren zeer goed