Hoe wij testen

Hoe wij voorverpakte sla testen

25 mei 2021
Zo testen wij voorverpakte sla

Voorverpakte slamengelingen worden steeds populairder, zowel in verkoopsvolume als in assortiment. De productieketen van voorgesneden en verpakte groenten zoals diverse slasoorten is logischerwijze veel langer dan die van verse groenten. Daarom besteden we ook extra aandacht aan parameters voor het bederf en hygiëne. Lees hier hoe we precies te werk gingen.

Contaminanten

De analyse van contaminanten telt mee voor 20% van de totale beoordeling.

De volgende parameters werden geëvalueerd:

  • Pesticiden (multiresidue pesticiden, specifieke pesticiden voor groenten en fruit zoals bromide en dithiocarbamaten): geen enkele wettelijke limiet werd overschreden. We kiezen om de hoeveelheid pesticiden aanwezig te beoordelen omwille van het mogelijk cocktaileffect van pesticiden op de gezondheid en ook omdat producenten opzettelijk een mix van pesticiden zouden gebruiken om limieten voor afzonderlijke stoffen te omzeilen.
  • Nitraten: de gehaltes zijn afhankelijk van het seizoen, de kweekcondities en de slasoorten. Daarom zijn er diverse Europese maximumgehaltes vastgelegd. De wettelijke limiet voor nitraat is 5000mg/kg. Dit is voor ons de grens van ‘voldoende’.

2 producten scoren voldoende, 10 producten scoren goed en 7 producten scoren zeer goed.