Hoe wij testen

Hoe wij voorverpakte sla testen

25 mei 2021
Zo testen wij voorverpakte sla

Voorverpakte slamengelingen worden steeds populairder, zowel in verkoopsvolume als in assortiment. De productieketen van voorgesneden en verpakte groenten zoals diverse slasoorten is logischerwijze veel langer dan die van verse groenten. Daarom besteden we ook extra aandacht aan parameters voor het bederf en hygiëne. Lees hier hoe we precies te werk gingen.

Inleiding

We hebben 19 voorverpakte salades zorgvuldig geanalyseerd. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in de Belgische supermarkten (AH, Aldi, Lidl, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora, Match, Intermarché).
De slamengelingen bleken uit marktonderzoek het meest verkocht te worden. Daarom werd er gekozen om deze zakjes met gemengde sla of slamix te testen.

Gemengde sla is de favoriete keuze van de Belg

Per warenhuis werden telkens twee producten getest: een gewone mix en een discount mix, behalve voor Aldi en Lidl die over een beperkter gamma beschikken.
Bij Delhaize werd ook nog een biomix getest. Daarnaast werden ook twee mixen van de internationale merken Florette en Bonduelle getest. Het nettogewicht van de geteste verpakkingen was gemiddeld 200 gram.

De totaalscores op de test zijn zeer goed, tussen 67 en 91. Vanaf een score van 65 verdient een product het label "goede kwaliteit", vanaf een score van 75 het label "topkwaliteit".

Naar de testresultaten van voorverpakte sla

Wat hebben we precies onderzocht?

We hebben deze 19 slamixen onderworpen aan de volgende analyses:

  • Organoleptische of visuele controle: controle bij ontvangst, controle op de uiterste houdbaarheidsdatum (TGT of "te gebruiken tot") als de zak twee dagen voor TGT geopend wordt en controle van een gesloten zak op de TGT-datum.
  • Microbiologische controle: controle op TGT-datum als de zak 2 dagen voor TGT-datum geopend wordt en controle van een gesloten zak op de TGT-datum.
  • Contaminanten: bij ontvangst van de zakjes.

Per staal werden 7 zakjes geleverd in het labo: 3 voor organoleptische controle, 2 voor microbiologie en 2 voor contaminanten. Ze werden steeds bewaard op 4°C, ook na het openen van de zak.

Naast de analyses in het labo werden ook het nettogewicht en de etikettering geëvalueerd.

Er werd ook een extra test gedaan voor controle van de samenstelling, als die tenminste vermeld stond op het etiket. De slamixen met vermelding van procentuele samenstelling op het etiket werden onder de loep genomen. Ook de slamixen met vermelding van minimumpercentages werden gecontroleerd.

Naast deze testen werden ook extra analyses gedaan voor de impact van optimale bewaring op de kwaliteit: het verschil in bewaring bij 4°C tov 7°C op vlak van microbiologie en visuele controle werd getest op een subsample van 6 stalen. Tevens werd er ook extra aandacht besteed aan de vergelijking van microbiologie en visuele controle tussen open zak versus gesloten zak (uitgevoerd op 19 stalen).

Verder deden we ook een prijsvergelijking van 95 voorverpakte salades.