Hoe wij testen

Hoe testen we vegetarische burgers?

23 februari 2021

Deze plantaardige alternatieven voor vlees worden steeds populairder. We hebben er 18 getest. Lees hier hoe we precies te werk gingen.

Samenstelling

We hebben de hoeveelheid en kwaliteit van de eiwitten geëvalueerd. We hebben het totale eiwitgehalte en de aminozuurscore bekeken. De meeste vegetarische burgers combineren eiwitten uit peulvruchten en granen om het gebrek aan een aminozuur te compenseren. De aminozuurscore geeft aan of alle essentiële aminozuren in het product aanwezig zijn. Als de score minder is dan 1, dan is er een tekort aan één of meerdere aminozuren.

Ten slotte hebben we ook het gehalte aan vitamine B12 en ijzer geëvalueerd. Vitamine B12 is aanwezig in vlees en andere dierlijke producten, maar plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature geen vitamine B12. Daarom wordt dit vaak aan deze producten toegevoegd.

Vlees is ook een uitstekende bron van ijzer. Daarom wordt ijzer vaak toegevoegd aan vleesvervangers. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature ijzer, maar niet altijd in voldoende hoeveelheden. In plantaardige producten wordt ijzer ook minder goed opgenomen.