Hoe wij testen

Hoe testen we vegetarische burgers?

23 februari 2021

Deze plantaardige alternatieven voor vlees worden steeds populairder. We hebben er 18 getest. Lees hier hoe we precies te werk gingen.

Nutri-Score

De Nutri-Score is volgens de regels berekend op basis van de voedingswaarden die op het etiket zijn vermeld. Voor producten die de hoeveelheid vezels niet vermeldden, hebben we deze informatie opgevraagd bij de fabrikant.

De ondernemingen Bio Veggie en Greenway hebben ons geïnformeerd over het vezelgehalte van hun product, maar van De Vegetarische Slager en Beyond Meat hebben we geen enkele reactie ontvangen. Hun 3 producten kregen dus geen punten voor de parameter vezels.

Vervolgens werd de voedingswaarde berekend met behulp van de officiële Nutri-Score-calculator. 10 producten hebben een Nutri-Score A, 1 product heeft een Nutri-Score B, 5 producten hebben een Nutri-Score C en 2 producten een Nutri-Score D (Beyond burger et Blue burger).

Het goede nieuws is dat Greenway zijn recept intussen heeft veranderd, waardoor de Nutri-Score van C naar A gaat. Een bewijs dat de Nutri-Score fabrikanten ertoe aanzet gezondere producten aan te bieden.

Naast de Nutri-Score hebben we ook de belangrijkste onderliggende parameters van de Nutri-Score geëvalueerd, namelijk de hoeveelheid zout, verzadigd vet en vezels.