Hoe wij testen

Hoe testen wij vegetarische spreads?

24 januari 2022
Houten plank met tapenade, hummus en pitabrood

We moeten zo min mogelijk vlees eten en best ook onze kaasconsumptie beperken. Een alternatief voor op de boterham is dan een vegetarische spread. Een veel gekende en populaire keuze is hummus of tomatentapenade. Bekijk hier hoe wij deze getest hebben. 

Nutri-Score

De Nutri-Score werd berekend op basis van de voedingswaarden vermeld op het etiket zoals de officiële Nutri-Score FAQ voorschrijft. Voor de producten zonder vezelwaarden, werd aan de producent de hoeveelheid vezels opgevraagd. Als zij deze bezorgden, werd deze in rekening gebracht. De Hobbit, Albert Heijn & Lidl bezorgden ons het vezelgehalte, Intermarché deed dit niet, de 2 producten van Aper’OH (Intermarché) hummus en tapenade hebben bijgevolg 0g vezels. Op de verpakking staat wel de Nutri-Score en deze is B voor beide producten, dus we hebben deze overgenomen. De nutri-score werd vervolgens berekend met behulp van de officiële Nutri-Score Calculator.

Over heb algemeen hebben we 9 producten die A scoren, 9 anderen met de score B, 5  met een C-score en 3 met een D-score (All Seasons Tomatentapenade (Aldi), Cora tomatentapenade en Père Olive Caviar des tomates. 

Voor de hummus hebben we 8 producten die een A scoren, 7 producten met de score B en 3 producten met beoordeling C. Voor de tapenade hebben we 1 product met de Nutri-Score A, 2 producten met een B, 2 producten met een score C en tenslotte 3 producten met een D-score.

Naast de Nutri-Score geven we voor de evaluatie ook sterren voor de belangrijkste onderliggende parameters van de Nutri-Score voor vegetarische spreads, d.w.z. zout, verzadigd vet en vezels.