Hoe wij testen

Hoe testen wij vegetarische spreads?

24 januari 2022
Houten plank met tapenade, hummus en pitabrood

We moeten zo min mogelijk vlees eten en best ook onze kaasconsumptie beperken. Een alternatief voor op de boterham is dan een vegetarische spread. Een veel gekende en populaire keuze is hummus of tomatentapenade. Bekijk hier hoe wij deze getest hebben. 

Microbiologie

De spreads werden getest op het einde van hun houdbaarheidstermijn. 

De volgende parameters werden in aanmerking genomen:

  • Conserveringsindicatoren (schimmels, gisten, sulfiet reducerende bacteriën)
  • Hygiëne-indicatoren (E. coli)
  • Voedselveiligheidsindicatoren (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus Salmonella; Bacillus Cereus)

Voor de evaluatie van deze indicatoren hebben wij ons gehouden aan de geldende wetgeving en aan de criteria in de microbiologische richtlijnen voor gefermenteerde of gepekelde fruit en groenten producten van M. Uyttendaele. 

Alle geteste spreads scoorden zeer goed op de indicatoren conservering en hygiëne.

Geen van de spreads bevatte E.coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus Salmonella of Bacillus Cereus.