Hoe testen wij vegetarische spreads?

Authenticiteit recept
Hummus bestaat traditioneel enkel uit kikkererwten, sesampasta (=tahin), citroensap, zout en knoflook. De essentiële ingrediënten zijn kikkererwten en sesampasta. Om de authenticiteit van het recept na te gaan, focussen we dus op deze 2 ingrediënten. Een goede hummus moet minimaal 70% kikkererwten en maximaal 85% kikkererwten bevatten en zo’n 15% sesampasta.
We beoordeelden de hummus daarom als volgt:
• 80-85% kikkererwten, zeer goed
• 70-79,5% kikkererwten, goed
• 55-69,5% kikkerwten, redelijk
• 40-54,5% kikkerwten, zwak
• Minder dan 40% kikkererwten, slecht
1 product scoort slecht (Boni Selection hummus), 10 producten scoren zwak, 5 producten scoren redelijk en 1 product scoort goed (Albert Heijn hummus naturel). Er is ook 1 hummus (Delhaize bio hummus natuur) die niet vermeldt hoeveel kikkererwten er werden gebruikt, deze scoort dan eveneens slecht. Gemiddeld bevatten de hummusproducten 52% kikkerwerwten, het maximum is 70% en het minimum 35%.
Voor het percentage sesampasta hanteren we de volgende beoordeling:
• 15%, zeer goed
• 12-14%, goed
• 9-11%, redelijk
• 6-8%, zwak
• Minder dan 6%, slecht
4 producten scoren goed, 3 producten scoren redelijk en 5 producten scoren zwak. 4 producten vermelden niet hoeveel sesampasta er gebruikt werd en 2 producten gebruiken helemaal geen sesampasta (Cora hummus en De Hobbit Hummus), deze 6 producten scoren slecht. Gemiddeld bevatten de hummusproducten 9% sesampasta, het maximum is 14% en het minimum 0%.
Het hoofdbestanddeel van tomatentapenade is (zongedroogde) tomaat. Dus tomaat moet ook in voldoende mate aanwezig zijn.
We beoordeelden de tapenades daarom als volgt:
• 80-85% tomaat, zeer goed
• 70-79,5% tomaat, goed
• 55-69,5% tomaat, redelijk
• 40-54,5% tomaat, zwak
• Minder dan 40% tomaat, slecht
4 van de 8 tapenades scoren goed, 1 product scoort redelijk, 2 producten scoren zwak en 1 product scoort slecht (Père Olive caviar des tomates). Gemiddeld bevatten de tapenades 63% tomaat, het maximum is 76% en het minimum 37%.