Hoe wij testen

Hoe testen wij vegetarische spreads?

24 januari 2022
Houten plank met tapenade, hummus en pitabrood

We moeten zo min mogelijk vlees eten en best ook onze kaasconsumptie beperken. Een alternatief voor op de boterham is dan een vegetarische spread. Een veel gekende en populaire keuze is hummus of tomatentapenade. Bekijk hier hoe wij deze getest hebben. 

Authenticiteit recept

Hummus bestaat traditioneel enkel uit kikkererwten, sesampasta (=tahin), citroensap, zout en knoflook. De essentiële ingrediënten zijn kikkererwten en sesampasta. Om de authenticiteit van het recept na te gaan, focussen we dus op deze 2 ingrediënten. Een goede hummus moet minimaal 70% kikkererwten en maximaal 85% kikkererwten bevatten en zo’n 15% sesampasta.

We beoordeelden de hummus daarom als volgt:
80-85% kikkererwten, zeer goed
70-79,5% kikkererwten, goed
55-69,5% kikkerwten, redelijk
40-54,5% kikkerwten, zwak
Minder dan 40% kikkererwten, slecht

1 product scoort slecht (Boni Selection hummus), 10 producten scoren zwak, 5 producten scoren redelijk en 1 product scoort goed (Albert Heijn hummus naturel). Er is ook 1 hummus (Delhaize bio hummus natuur) die niet vermeldt hoeveel kikkererwten er werden gebruikt, deze scoort dan eveneens slecht. Gemiddeld bevatten de hummusproducten 52% kikkerwerwten, het maximum is 70% en het minimum 35%. 

Voor het percentage sesampasta hanteren we de volgende beoordeling:
15%, zeer goed
12-14%, goed
9-11%, redelijk
6-8%, zwak
Minder dan 6%, slecht

4 producten scoren goed, 3 producten scoren redelijk en 5 producten scoren zwak. 4 producten vermelden niet hoeveel sesampasta er gebruikt werd en 2 producten gebruiken helemaal geen sesampasta (Cora hummus en De Hobbit Hummus), deze 6 producten scoren slecht. Gemiddeld bevatten de hummusproducten 9% sesampasta, het maximum is 14% en het minimum 0%.

Het hoofdbestanddeel van tomatentapenade is (zongedroogde) tomaat. Dus tomaat moet ook in voldoende mate aanwezig zijn. 

We beoordeelden de tapenades daarom als volgt:
80-85% tomaat, zeer goed
70-79,5% tomaat, goed
55-69,5% tomaat, redelijk
40-54,5% tomaat, zwak
Minder dan 40% tomaat, slecht

4 van de 8 tapenades scoren goed, 1 product scoort redelijk, 2 producten scoren zwak en 1 product scoort slecht (Père Olive caviar des tomates). Gemiddeld bevatten de tapenades 63% tomaat, het maximum is 76% en het minimum 37%.