Hoe wij testen

Hoe testen wij vegetarische spreads?

24 januari 2022
Houten plank met tapenade, hummus en pitabrood

We moeten zo min mogelijk vlees eten en best ook onze kaasconsumptie beperken. Een alternatief voor op de boterham is dan een vegetarische spread. Een veel gekende en populaire keuze is hummus of tomatentapenade. Bekijk hier hoe wij deze getest hebben. 

Introductie

We moeten meer plantaardig eten en minder dierlijke producten eten. Zo eten we best zo min mogelijk vleeswaren en minderen we ook onze consumptie van kaas. Een alternatief voor op de boterham is dan een vegetarische spread. Een veel gekende en populaire keuze is dan hummus of tomatentapenade. Deze 2 spreads zijn gemaakt op basis van kikkererwten of zongedroogde tomaten. 

Tevens zijn deze 2 spreads ook lekker als dip bij de aperitief. Waarschijnlijk dip je nu al eens rauwe groenten, een toastje of een broodstengel in een spread. Lekker veelzijdig dus!

Alleen niet alle kant-en-klare producten smaken altijd even goed en het is soms niet de meest gezonde optie. Welke zijn nu de beste?

Wij hebben 26 vegetarische spreads getest, verdeeld in twee categorieën: 18 soorten hummus en 8 tomatentapenades. Van deze spreads zijn er 7 biologisch, waarvan 6 hummussoorten en 1 tapenade. 4 producten hebben een (inter)nationaal merk, de andere producten zijn allemaal van huismerken. 

We analyseerden de smaak, de microbiologie en verontreinigende stoffen, en we beoordeelden de etikettering, de Nutri-Score, de authenticiteit van de het recept, de graad van bewerking en de additieven. Tevens maakten we een prijsvergelijking 

Onze analyse en smaakproef vonden plaats in Juli-Augustus-September 2021, de prijsvergelijking in December 2021.