Hoe wij testen

Hoe wij tonijn in blik beoordelen

28 maart 2018

Welke tonijn in blik is het lekkerste? En hoe duurzaam is deze? Want de vraag naar tonijn stijgt almaar, en sommige gebieden zijn overbevist. Wij namen 29 blikjes tonijn uit het winkelrek en onderzochten ze uitvoerig. Hoe we ze beoordeelden, ontdek je hier.

Zout en kwik

Zoutgehalte 

Ingeblikte tonijn wordt gesteriliseerd tijdens het productieproces. De toevoeging van zout is met andere woorden niet onontbeerlijk om de microbiële stabiliteit te garanderen. Het wordt louter voor de smaak toegevoegd. Aangezien wij een overmatig gebruik van zout om gezondheidsredenen afraden, beoordelen we de aanwezigheid van overtollig zout tamelijk streng.

  • Vanaf 0,75 % zout wordt het product beschouwd als slecht.
  • Meer dan 1 % beoordelen we als heel slecht.

Kwik

Ingeblikte tonijn kan daarnaast ook een gevaarlijke bron van methylkwik zijn. Door vervuiling (bv. via industrie) komt via het water deze kwik in de vis terecht. Methylkwik kan echter de ontwikkeling van het zenuwstelsel van foetussen en kleine kinderen aantasten. De eventuele aanwezigheid ervan werd dan ook zwaar afgestraft. De Europese limiet werd vastgelegd op 1 deeltje kwik ten opzichte van 1000 overige deeltjes.

Raadpleeg alle resultaten in de koopwijzer