Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij tonijn in blik beoordelen

28 maart 2018

Welke tonijn in blik is het lekkerste? En hoe duurzaam is deze? Want de vraag naar tonijn stijgt almaar, en sommige gebieden zijn overbevist. Wij namen 29 blikjes tonijn uit het winkelrek en onderzochten ze uitvoerig. Hoe we ze beoordeelden, ontdek je hier.

Uitzicht, smaak en textuur

Uitzicht

Bepaalde aspecten die je met het blote oog kunt waarnemen, kunnen de kwaliteit van de tonijn aantasten. In onze koopwijzer tonijn in blik gingen we daarom na of de producten die we onder de loep namen zich schuldig maakten aan volgende aspecten.

  • Gecoaguleerde eiwitten: De aanwezigheid ervan kan te wijten zijn aan het vriezen en ontdooien en dan pas steriliseren. Dit is geen probleem voor volksgezondheid.
  • Geelverkleuring: Door oxidatie kunnen er gele of bruine plekken ontstaan. 
  • Graten: De aanwezigheid van graten is niet toegestaan. Niettemin troffen we er in twee producten aan. 
  • Vocht: Het aspect van het vocht was meestal helder zoals het hoort, in sommige gevallen was dit echter troebel.
  • Stukjes vel: In één product vonden we een stukje vel terug. 
  • Bloed: Een veelvoorkomend probleem. In bijna de helft van de producten troffen we een beetje bloed aan. Bij één ervan was dit erg duidelijk aanwezig. 

Smaak & textuur

Om de smaak en textuur van de ingeblikte tonijn te beoordelen, lieten we twee experts alle producten blind proeven. 

De producten werden als volgt beoordeeld: 

  • Intense tonijnsmaak: zeer goede beoordeling
  • Gemiddelde tonijnsmaak: goede beoordeling
  • Niet intense tonijnsmaak: aanvaardbaar.  

Eenzelfde beoordeling werd gegeven voor de textuur:

  • zachte en vochtige tonijn: zeer goede beoordeling
  • stevige en droge tonijn: aanvaardbare beoordeling
  • alles ertussen: goede beoordeling  

Raadpleeg alle resultaten in de koopwijzer