Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij olijfolie testen

25 september 2018

25 september 2018

Extra vierge-olijfolie, of olijfolie van de eerste persing, wordt bejubeld als de centrale spil van een evenwichtig dieet. Wij testten er 25 verschillende. Aan welke criteria zij moesten voldoen, lees je hier.

Smaak en geur

Voor extra vierge-olijfolie zijn gebreken in smaak of geur uit den boze. Wij lieten 25 producten degusteren bij maar liefst drie erkende labo’s. Een zogenaamd “organoleptisch” onderzoek, zoals dat heet, waarbij de olie wordt verwarmd tot 28°C - de temperatuur waarop de smaken en geuren van olijfolie het best tot hun recht komen - en daarna besnuffeld en geproefd.

De experts waren op zoek naar een mooie balans tussen smaken en aroma’s, en waren op hun hoede voor gebreken zoals een duffe, muffe, schimmelige, modderige of ranzige geur of smaak.