Hoe wij testen

Hoe wij olijfolie testen

26 oktober 2021

Extra vierge-olijfolie, of olijfolie van de eerste persing, wordt bejubeld als de centrale spil van een evenwichtig dieet. Wij testten er 27 verschillende. Aan welke criteria zij moesten voldoen, lees je hier.

Labotesten

Authenticiteit

In het labo gingen we in eerste instantie na of de geteste producten authentiek en zuiver zijn. Extra vierge-olijfolie mag:

  • geen geraffineerde olie bevatten;
  • niet worden geperst uit afval van olijven;
  • niet gemengd worden met andere olie.

Fraude wordt bestraft met een slechte score.

Kwaliteit van de gebruikte olijven

De zuurgraad mag bij extra vierge wettelijk gezien niet hoger liggen dan 0,8 % of 0,8 gram per 100 gram. Een dergelijk lage zuurgraad wijst op een correcte bewaring en het gebruik van onbeschadigde olijven. Producten met een hogere zuurgraad werden daarvoor bestraft.

Oxidatie en degradatie

Het peroxidegetal en de uv-absorptie zeggen iets over de mate van oxidatie en degradatie van de olie. Oxidatie is weliswaar een natuurlijk en spontaan proces, dat in het beginstadium positief en belangrijk kan zijn voor het rijpingsproces, maar later is het voor olijfolie veeleer een gebrek. Het kan de smaak van de olie negatief beïnvloeden.

Producenten moeten dus genoeg aandacht besteden aan de persing en de bewaring van de olijfolie, bijvoorbeeld door hun producten te behoeden tegen licht, warmte en contact met lucht.

De waarden voor zowel het peroxidegetal als de uv-absorptie liggen dus het liefst zo laag mogelijk voor een goede score.

Pesticiden

Tot slot testten we in het labo ook op residuen van pesticiden. Die moeten minstens binnen de wettelijke limieten blijven, maar liever zien we natuurlijk helemaal géén sporen. We gaan in onze evaluatie dus nog een beetje verder dan de wettelijke vereisten.

Een bio-label is daarvoor een goede garantie, maar ook enkele producten uit de gewone teelt bleken volledig pesticidevrij.