Hoe wij testen

Hoe wij olijfolie testen

26 oktober 2021

Extra vierge-olijfolie, of olijfolie van de eerste persing, wordt bejubeld als de centrale spil van een evenwichtig dieet. Wij testten er 27 verschillende. Aan welke criteria zij moesten voldoen, lees je hier.

Etiket

Het etiket is een handige leidraad voor een goede olijfolie. Niet alleen staat er verplichte informatie op, sommige etiketten bevatten ook extra gegevens die je keuze in de winkel kunnen vergemakkelijken. 

Verplichte elementen

Olijfolie moet verplicht de houdbaarheidsdatum vermelden, net als het gewicht, contactgegevens van de producent, de oorsprong, en de specifieke vermelding “extra olijfolie van de eerste persing, rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit”. 

Extra vermeldingen

Fabrikanten kunnen daar nog extra informatie aan toevoegen, zoals de productie- of oogstdatum, bewaaradvies, gebruikstips, de gebruikte olijvensoorten enz. Vooral de oogstdatum vinden wij een belangrijke meerwaarde, aangezien het een goede graadmeter is voor de versheid van de olie. Hoe recenter die datum, hoe minder groot immers de kans dat de kwaliteit van de olie reeds achteruit is gegaan tijdens de bewaring. 

Misleidende claims

Het etiket kan echter ook nutteloze informatie bevatten. Termen zoals “classico” of “originale” betekenen niets en bieden geen enkele meerwaarde. Ook “eerste koude persing” geeft weinig houvast, aangezien alle persingen tegenwoordig op een lage temperatuur of “koud” gebeuren. Hoewel wij zulke vermeldingen liever niet zien, kosten ze de producten geen extra punten, zolang ze aan de wettelijke verplichtingen voldoen.