Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij olijfolie testen

25 september 2018

25 september 2018

Extra vierge-olijfolie, of olijfolie van de eerste persing, wordt bejubeld als de centrale spil van een evenwichtig dieet. Wij testten er 25 verschillende. Aan welke criteria zij moesten voldoen, lees je hier.

Inleiding

Een extra vierge-olijfolie moet in eerste instantie authentiek zijn en mag geen toevoegingen van chemicaliën, additieven of andere types olie (bv. goedkopere zonnebloemolie) bevatten. De kwaliteit wordt bepaald door de goede zorg voor de olijven, vooraleer die worden geperst.

Olijfolie van eerste persing is uniek in de zin dat ze haar eigen evaluatieproces heeft. Hoe deze olie moet worden beoordeeld, is zelfs vastgelegd in een wettekst. Zo mag de zuurgraad niet hoger liggen dan 0,8 % en ook de smaak en de geur moeten voldoen aan wettelijk vastgelegde criteria. Zelfs deze criteria en gecertificeerde labo’s voor de smaaktest liggen vast.


Afdrukken Versturen via e-mail