Hoe wij testen

Hoe testen wij mozzarella?

25 mei 2020
mozzarella test

Naarmate de buitentemperaturen opwarmen, gaan we massaal voor frisse salades als lunch, avondeten of als bijgerecht. Een lekkere salade caprese bijvoorbeeld, met smeuïge mozzarella. Maar welke is nu de beste? En hoe hebben wij die voor jullie gevonden?

We beoordeelden de samenstelling aan de hand van drie parameters:

  • Vochtgehalte: buffelmozzarella mag maximaal 65 % vocht bevatten, mozzarella met koemelk 58 tot 66 % (op basis van DOP-regels voor buffelmozzarella en STG-regels voor gewone mozzarella). Voor lightmozzarella is er geen richtlijn, maar door het lage vetgehalte is een hoger vochtgehalte toegelaten.
  • Gehalte vet op droge stof: buffelmozzarella moet minstens 52 % vet op droge stof hebben, mozzarella minstens 44 % (op basis van DOP-regels voor buffelmozzarella en STG-regels voor gewone mozzarella). Lightmozzarella bevat minder vet en dus ook minder vet op droge stof, we nemen daar 26 % als minimum.
  • Zoutgehalte: in mozzarella mag maximaal 1 gram zout per 100 gram mozzarella zitten. We pasten deze STG-regel toe op alle mozzarella.

Geen enkele mozzarella doet het uitstekend op dit vlak: 16 producten behalen een goede score en 10 producten een redelijke.