Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij lasagne bolognese testen

04 januari 2019

04 januari 2019
Een kant-en-klare lasagne is de ideale manier om snel en goedkoop een gemakkelijke maaltijd op tafel te toveren. Wij deden het nodige onderzoek om de Beste van de Test en een Beste Koop te vinden tussen het ruime aanbod. Benieuwd hoe wij dat deden? Je komt het hier te weten.

Ingrediënten en samenstelling

Begin 2013 barstte in ons land het paardenvleesschandaal los: sommige lasagnes met rundvlees op het etiket bleken in werkelijkheid paardenvlees te bevatten. 

We beoordeelden de lasagnes zowel op de authenticiteit van het vlees als op de authenticiteit van het recept. Daarvoor vergeleken we de informatie op het etiket met het klassieke recept voor “ragù” of bolognesesaus.

Volgens het  traditionele recept wordt een bolognesesaus gemaakt met pancetta, rundergehakt wortel, selder en ui, maar heel wat kant-en-klare lasagnes bevatten (goedkoper) varkensgehakt en minder (en/of andere) groenten. Onwettig is dat niet zolang het etiket daar duidelijk over is, maar het beïnvloedt wel de voedingswaarde. 

Om eventuele fraude op te sporen, lieten we eveneens een DNA-analyse uitvoeren op de door ons gekochte lasagnes. Het labo zocht naar rund, varken en paard. Kleine contaminaties (bv. wanneer minder dan 1 % van het vlees DNA van rund is in een lasagne met varkensgehakt) werden niet afgestraft in de tabel. Contaminaties van minder dan 2 % kregen wel een lagere score.