Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij lasagne bolognese testen

04 januari 2019

04 januari 2019
Een kant-en-klare lasagne is de ideale manier om snel en goedkoop een gemakkelijke maaltijd op tafel te toveren. Wij deden het nodige onderzoek om de Beste van de Test en een Beste Koop te vinden tussen het ruime aanbod. Benieuwd hoe wij dat deden? Je komt het hier te weten.

Etiket

In de eerste plaats hadden we oog voor de verplichte informatie op het etiket. Zonder volledige en betrouwbare voedingsinformatie op het etiket, kunnen we immers niet objectief vergelijken en kiezen.

Producten zonder de volgende wettelijke elementen werden afgestraft:

  • Benaming;
  • Uiterste consumptiedatum (TGT: te gebruiken tot) of datum van minimale houdbaarheid (THT: ten minste houdbaar tot);
  • Naam, handelsnaam en adres van de producent;
  • Ingrediëntenlijst;
  • Bewaar- en gebruiksvoorschriften;
  • Nettohoeveelheid;
  • Voedingswaarde per 100 gram;
  • Percentages van ingrediënten die in woord of beeld worden benadrukt.

De nutritionele informatie (EU Verordening 1169/2011) voor voorverpakte producten moet volgende elementen bevatten: energetische waarde, vetgehalte, verzadigde vetten, zout, eiwit en koolhydraten en suikers (per 100 gram). De vermelding van het gehalte vezels en toegevoegde suikers is optioneel.

Facultatieve informatie

Daarnaast keken we ook naar vrijwillige informatie en eventuele claims. Zo trokken we bijvoorbeeld punten af wanneer de afbeelding van de verpakking niet strookt met de inhoud. Wanneer bepaalde ingrediënten (zoals bv. kaas, tomaat, ui) worden afgebeeld op de voorkant van de verpakking, moeten de percentages van deze ingrediënten worden vermeld.

De vermelding “serveertip” ontheft de fabrikant volgens ons niet van deze verplichting. Worden de percentages van de afgebeelde ingrediënten niet weergegeven, dan voldoet het product niet aan de wettelijke vereisten voor etikettering.

Optionele informatie zoals de vermelding van de voedingswaarde per portie, percentages voor alle belangrijke ingrediënten (liefst nog op de voorkant), land van oorsprong, uitgebreid bewaaradvies (bv. na opening), aantal porties, productiedatum en de weergave van de Nutri-Score op de voorkant van de verpakking levert extra punten op.