Hoe wij testen

Hoe testen wij koffiebonen?

20 december 2019

We analyseerden 23 koffiebonen. Hieruit selecteerden we de beste en ook degene met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Lees hier hoe we voor onze analyses te werk gingen.

Contaminanten

We wilden graag weten of de onderzochte koffies ongewenste bestanddelen bevatten met een mogelijk negatieve invloed op de smaak of op de gezondheid.  

Ochratoxine A 

Vocht kan het bewaarproces van koffie negatief beïnvloeden. Bij te veel vocht kunnen bepaalde schimmels ontstaan die gifstoffen produceren, mycotoxines genaamd. Ochratoxine A is hiervan een voorbeeld.

Mycotoxines vinden we terug in heel wat voedingsproducten, met name in granen, noten, cacao en koffiebonen. In koffie wordt vooral het mycotoxine Ochratoxine A gevormd, dus onderzochten we de aanwezigheid hiervan. De mycotoxines werden geëvalueerd in functie van de door Europa vastgestelde maximumwaarde. Producten zonder mycotoxine kregen op dit criterium de maximumscore. 

Acrylamide 

Acrylamide is een kankerverwekkende stof die zich in voedingsproducten rijk aan zetmeel en aan het aminozuur asparagine kan ontwikkelen wanneer deze i op hoge temperatuur en bij lage vochtigheid worden bereid. Dat is het geval voor aardappelen, vooral in de vorm van chips of van frieten, granen, maar ook voor koffie. 

De aanwezigheid van acrylamide in dagelijkse levensmiddelen baart ons al een aantal jaar zorgen. We zouden graag willen dat er voor elke groep voedingsmiddelen wettelijke maximumwaarden worden bepaald voor deze stof. 

Tijdens onze analyse zagen we dat alle onderzochte koffies er bevatten, maar telkens lager dan de referentiewaarden die wettelijk zijn vastgelegd. Desondanks zijn we van mening dat deze referentiewaardes te hoog liggen en dat ze eigenlijk zouden moeten worden teruggeschroefd.

De producten die in onze test de laagste acrylamidewaarden aantoonden, kregen een goede score, die met de hoogste aanwezigheid kregen een gemiddelde score. 

Trichlooranisol (TCA)

Deze chemische stof  is in grote mate verantwoordelijk is voor kurksmaak in wijn. TCA wordt ook beschouwd als hoofdverantwoordelijke voor de zogenaamde “Rio-afwijking”. Dit is de omschrijving die gebruikt wordt voor Centraal- of Zuid-Amerikaanse koffies met een medicijnachtige, fenolische of jodiumsmaak. 
TCA zal meestal gevormd worden door schimmels of bacteriën uit de omgeving op basis van stoffen die bijvoorbeeld aanwezig zijn in bepaalde pesticiden.