Hoe wij testen

Hoe testen wij koffiebonen?

20 december 2019

We analyseerden 23 koffiebonen. Hieruit selecteerden we de beste en ook degene met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Lees hier hoe we voor onze analyses te werk gingen.

Samenstelling

Vochtigheid 

De Belgische wetgeving schrijft voor dat gebrande koffie maximum 5% vocht mag bevatten, voor gemalen gebrande koffie mag dat maximum 8% bedragen. 

De koffies die in de buurt van deze norm lagen kregen een gemiddelde score, producten die qua vochtigheidsgraad ver onder de wettelijk opgelegde norm bleven, kregen een zeer goede score. 

In water opblosbaar extract

Het in water oplosbaar extract slaat op de hoeveelheid bestanddelen dat in kokend water oplost. Dit zorgt ervoor dat de koffie “body” krijgt. Koffies met een hoog in water oplosbaar extract, noemen we over het algemeen “full-bodied”-koffie. 

De droge stof van alle geteste koffiestalen bevatten het wettelijke minimum van 22% in water oplosbaar extract, zodat ze allemaal een maximumscore kregen.  

Asgehalte 

De analyse van assen in een koffie kan wijzen op de aanwezigheid van stoffen van minerale oorsprong (bijvoorbeeld zand of aarde) en dus op een lagere zuiverheid van de koffie. 

Alle producten die aan het wettelijke maximum van 6% beantwoorden, kregen voor deze parameter de maximumscore. 

Cafeïne 

Het cafeïnegehalte verschilt van de ene koffie tot de andere. Arabica-bonen bevatten over het algemeen minder cafeïne dan robusta-bonen. Bij arabica zal het cafeïnegehalte tussen 1 en 2% liggen, waar dat bij robusta-bonen 2 à 3% zal bedragen. 

Wettelijk moet koffie minstens 0,7% cafeïne bevatten, ongeacht de soort. In de testresultaten worden deze waardes louter informatief vermeld aangezien er geen rekening mee werd gehouden in de eindevaluatie.