Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij koffiebonen?

20 december 2019

We analyseerden 23 koffiebonen. Hieruit selecteerden we de beste en ook degene met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Lees hier hoe we voor onze analyses te werk gingen.

Etiket

Verplichte info 

We controleerden of de etiketten aan alle wettelijke verplichtingen voldoen: vermelden ze alle verplichte gegevens zoals de herkomst van het product, gegevens van de producent en de vervaldatum?

Op dit vlak waren alle producten perfect in orde. 

Facultatieve informatie 

Daarnaast keken we ook naar facultatieve info die volgens ons helpt bij het kiezen van het juiste product in de winkel. Het gaat dan bijvoorbeeld om: 

  • De oorsprong van de koffie: bij voorkeur de landen van herkomst (niet enkel de continenten).
  • Het land waar de koffie gebrand werd.  
  • De koffiesoort: arabica, robusta of een mengeling. 
  • Het aantal porties per verpakking. 
  • De contactgegevens van de producent (e-mail of telefoonnummer).
  • De productiedatum: zeer nuttige info aangezien de kwaliteit van koffie na verloop van tijd afneemt. 
  • Gedetailleerde gebruiksaanwijzingen zoals aanduiding of de koffie al dan niet geschikt is voor volautomatische espressotoestellen.
  • Bewaarinstructies, vooral na opening. 
  • De brandintensiteit.