Hoe wij testen

Hoe testen wij jonge kaas?

27 september 2021

Een plakje jonge kaas op je boterham is een klassieker voor in de brooddoos en een cruciaal onderdeel van je croque monsieur. Maar welke jonge kaas is de beste? Lees hier over hoe Testaankoop verschillende soorten kaas testte en de beste selecteerden.

33 jonge kazen getest

Wij hebben 33 jonge kazen getest, verdeeld in twee categorieën: 22 kazen met volle melk en 11 “light” kazen, allen in plakken voorgesneden. Van de volvette kazen dragen er zes een bio-label, slechts één een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en vier een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit geldt voor geen enkele van de light kazen.

Wij hebben de kazen getest op:

  1. Smaak: Maar een manier om dat uit te zoeken: proeven! Tijdens een blinde smaaktest met 5 experten werden er 4 criteria beoordeeld: algemene smaak, mondgevoel, zoutgehalte en intensiteit.
  2. Samenstelling: 3 parameters werden van dichterbij bekeken: het vetgehalte op droge stof, het vetgehalte per 100 gram en het zoutgehalte.
  3. Etikettering: Zoals ieder product moet de verpakking van jonge kaas een aantal verplichte elementen vermelden op het etiket, zoals de benaming, voedingswaarden en een vervaldatum. Daarnaast is het ook interessant om te zien welke kaas merken vrijblijvende informatie meegeven. Zo vinden wij het nuttig dat bijvoorbeeld de herkomst en het aantal porties per verpakking worden weergegeven. Alsook dat de Nutri-Score aanwezig is en de voedingswaarden in een duidelijke tabel staan met vermelding van de vezels per 100g.
  4. Nettogewicht
  5. Verontreinigende stoffen: Om de kaas langer te kunnen bewaren wordt soms natriumnitraat (E251) of kaliumnitraat (E252) aan kaas toegevoegd. Nitraatzouten remmen namelijk de groei van de bacterie Clostridium botulinum die toxinen produceert die botulisme kunnen veroorzaken.
  6. Microbiologie: . Bewarings-, hygiëne- en voedselveiligheid indicatoren werden allemaal onderzocht door microbiologen Voor de evaluatie van deze indicatoren hebben wij ons gehouden aan de geldende wetgeving en aan de criteria in de Microbiologische richtlijnen voor gerijpte harde kazen van M. Uyttendaele.

We maakten ook een prijsvergelijking.

Naar jonge kazen vergelijker


Onze analyse en smaakproef vonden plaats in mei en juni 2021, de prijsvergelijking in juli 2021.