Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij honing?

23 maart 2021

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel waarmee wordt gefraudeerd. In plaats van honing wordt suiker in een potje verkocht. Die toegevoegde suikers zijn weliswaar moeilijk op te sporen, zelfs in een laboratorium. Fraudeurs zijn heel vernuftig en weten heel snel de bestaande controletechnieken te omzeilen.

Vochtgehalte

Honing mag wettelijk gezien niet meer dan 20 % water bevatten, om te vermijden dat hij gaat gisten en niet meer geschikt is voor consumptie (onaangename smaak). 

Dat is een belangrijke parameter voor het bepalen van de bewaartijd. Honing met een vochtgehalte van 20 % kun je ten minste drie maanden bewaren, honing met een (ideaal) vochtpercentage van 17 % blijft meer dan twee jaar lekker.

Goed nieuws : geen enkele honing die wij testten, had een vochtgehalte van meer dan 19 %.