Hoe wij testen

Hoe testen wij honing?

23 maart 2021

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel waarmee wordt gefraudeerd. In plaats van honing wordt suiker in een potje verkocht. Die toegevoegde suikers zijn weliswaar moeilijk op te sporen, zelfs in een laboratorium. Fraudeurs zijn heel vernuftig en weten heel snel de bestaande controletechnieken te omzeilen.

Samenstelling

Honing bestaat hoofdzakelijk uit glucose en fructose, maar het gehalte hangt af van de botanische oorsprong van de honing. Honing van bijen die bijvoorbeeld tuk zijn op koolzaad, bevat meer glucose dan die van bijen die verzot zijn op acacia.

De optelsom van glucose + fructose noemen we invertsuiker. Is die hoeveelheid lager dan 60 %, dan gaat men ervan uit dat de honing versneden is. Honing kan ook wel maltose, melizitose en sacharose (bieten- of rietsuiker) bevatten, maar het percentage sacharose mag niet hoger zijn dan 5 %. Ook dan vermoedt men een onnatuurlijke toevoeging van suiker.

Het individuele gehalte van deze suikers kan enkel in een laboratorium worden vastgesteld.