Hoe wij testen

Hoe testen wij honing?

23 maart 2021

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel waarmee wordt gefraudeerd. In plaats van honing wordt suiker in een potje verkocht. Die toegevoegde suikers zijn weliswaar moeilijk op te sporen, zelfs in een laboratorium. Fraudeurs zijn heel vernuftig en weten heel snel de bestaande controletechnieken te omzeilen.

HMF

Hydroxymethylfurfural (HMF) wordt in veel voedingsmiddelen gevormd, in aanwezigheid van koolhydraten, wanneer de temperatuur stijgt (door industriële verwerking of door slechte/langdurige opslag). HMF is een sterke indicator voor middelmatigheid en een gebrek aan versheid : hoe minder HMF, hoe beter de honing.

Wat zegt de wet ? Een kilo honing mag maximaal 40 mg HMF bevatten. In verse (niet-tropische) honing zit er normaal gezien weinig of geen. Maar een hoog vochtpercentage, een lage pH-waarde (honing is altijd zuur), een hoge temperatuur of een hoog fructosegehalte zijn stuk voor stuk risicofactoren voor de vorming van HMF.

In een jaar kan zich 5 tot 10 mg HMF vormen per kilogram honing, bij kamertemperatuur en in normale bewaaromstandigheden. HMF is niet schadelijk voor de mens. Helaas kan de consument het HMF-gehalte van de pot honing in zijn kast niet zelf meten. Van de honingstalen uit onze test hadden 19 van de 24 een HMF tussen 30 en meer dan 80 mg per kilo. Povere resultaten die wijzen op een verkeerde bewaring of een gebrek aan versheid.