Hoe wij testen

Hoe testen wij honing?

23 maart 2021

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel waarmee wordt gefraudeerd. In plaats van honing wordt suiker in een potje verkocht. Die toegevoegde suikers zijn weliswaar moeilijk op te sporen, zelfs in een laboratorium. Fraudeurs zijn heel vernuftig en weten heel snel de bestaande controletechnieken te omzeilen.

Etikettering

We controleerden of de etiketten voldeden aan alle wettelijke verplichtingen en dat was ook zo.

De herkomst van de honing vermelden is niet wettelijk verplicht en dat is jammer. 18 merken vermelden de oorsprong van de honing niet en houden het kortweg bij ‘gemengde EU- en niet-EU-honing’. Als consumentenvereniging willen we dat de herkomst systematisch wordt vermeld. Zo kunnen we het product traceren en de authenticiteit controleren. Twee belangrijke instrumenten om fraude te bestrijden.

Wettelijke informatie

Een ingrediëntenlijst is niet verplicht, maar de verpakking moet wel de volgende informatie vermelden:

  • De verkoopsbenaming.
  • De minimale houdbaarheidsdatum: maximaal 2 jaar na verpakking, afhankelijk van het vochtgehalte (wettelijk percentage = 20 %).
  • De volledige naam en adres van de producent (imker), de verpakker, de distributeur of de invoerder. Op basis van deze gegevens kan de koper een klacht indienen of extra informatie vragen over de honing.
  • Het nettogewicht.
  • De plaats van herkomst of oorsprong wanneer het ontbreken van deze informatie de consument kan misleiden over de oorsprong of herkomst van de honing. Het land of de landen waar de honing werd gewonnen, staat vermeld op het etiket. Is de honing afkomstig uit meerdere lidstaten of derde landen, dan is de volgende vermelding toegestaan: ‘gemengde EU-honing’, ‘gemengde niet-EU-honing’, ‘gemengde EU- en niet-EU-honing’. Het volstaat niet om de regionale, territoriale of topografische herkomst toe te voegen aan de verkoopsbenaming. Stel dat de verkoopsbenaming ‘Vlaamse honing’ is: dan moet het etiket uitdrukkelijk ‘geoogst in België’ vermelden.

NAAR ONZE KOOPWIJZER HONING

Vrijblijvende informatie

De vermelding ‘niet aangewezen voor kinderen jonger dan één jaar’ is niet verplicht. Maar om botulisme bij kinderen (uiterst zeldzaam) te voorkomen, kan dit volgens de aanbeveling van het Voedselagentschap wel worden vermeld. Op 7 producten uit onze test stond deze vermelding niet.

De informatie over de voedingswaarde en de specifieke vermeldingen over textuur, smaak of aroma mogen enkel worden vermeld als ze controleerbaar zijn. Er moet met andere woorden een analyseverslag beschikbaar zijn. Op 15 etiketten uit onze test stond een voedingswaardetabel vermeld, op 4 de Nutri-Score.

Verboden informatie

Sommige misleidende informatie is verboden. Het is niet toegestaan om honing effecten of eigenschappen toe te dichten die het niet heeft of die niet kunnen worden bewezen. Er mag ook niet worden beweerd dat de honing uitzonderlijke eigenschappen bezit die … andere honing ook altijd heeft. Volgende beweringen zijn dus niet toegestaan:

  • Bijenhoning en echte honing: honing is altijd afkomstig van bijen, anders mag je de benaming ‘honing’ niet gebruiken.
  • Zuivere honing : honing is altijd zuiver, want additieven zijn verboden.
  • 100 % natuurlijk : voor honing is dat altijd zo.