Hoe wij testen

Hoe testen wij honing?

23 maart 2021

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel waarmee wordt gefraudeerd. In plaats van honing wordt suiker in een potje verkocht. Die toegevoegde suikers zijn weliswaar moeilijk op te sporen, zelfs in een laboratorium. Fraudeurs zijn heel vernuftig en weten heel snel de bestaande controletechnieken te omzeilen.

Authenticiteit

Zelfs na het overdoen van de analyses in de verschillende gespecialiseerde laboratoria konden we de authenticiteit van sommige geteste honingmerken niet met zekerheid bevestigen.

Wat verstaan we onder ‘authentieke honing’ ?

Als op de verpakking honing vermeld staat, is het product per definitie authentiek: het bevat geen enkel additief. Honing die niet 100 % zuiver is, is suiker, stroop of een andere mengeling. Kortom, iets wat op honing lijkt, maar geen honing is.

Volgens de wet is honing “een natuurlijke zoete stof die door de bijensoort Apis mellifera wordt bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijen worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedeponeerd, gedehydreerd, en in honingraten opgeslagen en achtergelaten om te rijpen”. Tussenkomst door de mens is niet toegestaan. De bijen moeten de nectar helemaal zelf in honing omzetten. En uitsluitend in een bijenkorf. Ten slotte mogen de intrinsieke bestanddelen van de honing (water, fructose, glucose, eiwitten, organische substanties en andere natuurlijke stoffen) niet worden geëlimineerd. Er mogen ook geen bestanddelen worden toegevoegd, zelfs niet wanneer ze vergelijkbaar zijn met de originele bestanddelen

Tot zover de wet. Honing mag dus geen vreemde, van stroop afgeleide suikers bevatten. Dit is het ‘versnijden’ van honing, een frauduleuze praktijk die erin bestaat een minderwaardige stof toe te voegen aan een product dat vervolgens wordt verkocht voor iets dat het niet is.

Geen consensus over de interpretatie van de resultaten

Onze stalen werden onderworpen aan de meest gevoelige ‘LC-HRMS’-methode om exogene suikers en dus mogelijke fraude op te sporen. Verschillende honingmerken bleken niet authentiek.

We stuurden de stalen naar een ander laboratorium om met dezelfde methode dezelfde analyses uit te voeren. Niet alle positieve gevallen werden bevestigd, omdat laboratoria niet allemaal hetzelfde aantal toevoegingen detecteren en resultaten niet op dezelfde manier interpreteren.

Er wordt gewerkt aan nieuwe, meer gevoelige methodes, maar een consensus over de resultaten is er vandaag niet. Daarom is één onafhankelijke, krachtige en door de overheid beoordeelde test absoluut noodzakelijk.