Hoe wij testen

Hoe testen wij zalm?

25 november 2020

Welke zalm bekoort ons het meest? Bij welk merk ben je zeker van de duurzaamheid? En welke producten bevatten geen pesticiden- en antibioticaresiduen? We namen 15 verschillende producten onder de loep.

En wat met de aanblik, de geur, smaak en textuur van de zalm?

De zalmstalen werden onderworpen aan een onderzoek door een panel van experten.

Uiterlijk: De experten analyseerden de zalm in rauwe en in gebakken toestand. Ze evalueerden de kleur (bijvoorbeeld te bleek), de tint van het bruine gedeelte (een licht groene schijn kan op een lichte vorm van bederf wijzen), de onvermoede aanwezigheid van vel, scheurtjes in de filets doordat de graten al te ruw werden verwijderd...

Vetoxidatie: Het peroxidegetal is een maat voor de oxidatie van het aanwezige vet. Hoe hoger het peroxidegetal, hoe meer vetoxidatie er is opgetreden en hoe meer kans dat een ranzige geur of smaak zal kunnen waargenomen worden. Het vacuüm verpakken in plastic zorgt ervoor dat de zalm minder snel zal oxideren, maar er kan natuurlijk ook oxidatie optreden vooraleer de zalm verpakt wordt.

Geur: sommige producten krijgen een lagere score als gevolg van een (licht) bedorven of zure geur.

Textuur: sommige producten krijgen een lagere score als gevolg van een harde of droge textuur. Als de vis te langzaam wordt ingevroren, kan er te veel vocht verloren gaan bij het ontdooien en wordt het product te droog.

Smaak: De experten hadden veel ‘oog’ voor een bedorven of zure smaak. Elke zalm werd gestoomd en werd zonder kruiden geproefd.