
Hoe testen wij zalm?

Wat met het omega 3-gehalte?
Eén portie vette vis per week, niet meer maar ook niet minder, is zeer goed voor de gezondheid. Het bevat namelijk omega 3-vetzuren met langeketen, DHA en EPA. Docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) zijn twee van de drie belangrijke omega 3-vetzuren en behoren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren.Omega 3 alfa-linoleenzuur is minder typisch voor vette vis en vinden we ook terug in planten.
Daarom maten we het aandeel omega 3 in het vet, alsook de EPA- en DHA-gehaltes in het product. We analyseerden de resultaten van het EPA- en DHA-gehalte op basis van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad betreffende omega 3 bij volwassenen. Deze aanbeveling ligt tussen 250 en 500 mg per dag aan omega 3-vetzuren met langeketen, DHA en EPA. Bij een standaardportie van 125 g zou de zalm meer dan 1400 mg DHA en EPA moeten bevatten wil het voldoen aan de dagelijkse aanbeveling voor EPA en DHA met 1 portie per week.
Slechts 2 producten slagen er met één portie van 125 g/week in om de behoefte aan omega 3-vetzuren met langeketen DHA en EPA in te vullen.