Hoe wij testen

Hoe testen wij zalm?

25 november 2020

Welke zalm bekoort ons het meest? Bij welk merk ben je zeker van de duurzaamheid? En welke producten bevatten geen pesticiden- en antibioticaresiduen? We namen 15 verschillende producten onder de loep.

Is er een verschil tussen het nettogewicht en het vermelde gewicht?

Diepgevroren zalm is soms bedekt met een dun laagje ijs. Zolang het gewicht van de zalm in ontdooide toestand overeenkomt met het op de verpakking vermelde netto (ontdooide) gewicht, vormt dit ijslaagje geen enkel probleem. Dat was echter niet altijd het geval. Tot voor een paar jaar geleden moest de verpakking nog niet het netto uitgelekt gewicht vermelden. Hierdoor bestond de kans dat er een dikke laag ijs op de zalm lag die werd aangerekend aan de prijs van de zalm. Vandaag wordt zalm steeds vaker vacuüm en per portie verpakt en zit er dus geen beschermingslaagje van ijs meer rond.

Wat echt telt is wat je als klant op je bord krijgt na het ontdooien. Daarom werd het gemiddelde nettogewicht bepaald en het gewichtsverlies door vocht dat tijdens het ontdooien verloren ging. Op die manier kunnen we het verschil meten tussen het gewicht dat op de verpakking staat en het gewicht van de ontdooide zalm.
Indien het gemiddelde dripverlies onder de 0,5% van het vermelde gewicht valt, krijgt het product een zeer goede score.

Producten waarbij het gemiddelde verlies aan water tijdens het ontdooien lager ligt dan 5%, krijgen voor dit onderdeel een zeer goede score.