Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij zalm?

25 november 2020

Welke zalm bekoort ons het meest? Bij welk merk ben je zeker van de duurzaamheid? En welke producten bevatten geen pesticiden- en antibioticaresiduen? We namen 15 verschillende producten onder de loep.

Staat er voldoende informatie op het etiket?

Een pakje zalm moet een aantal gegevens bevatten. Wettelijk gezien is volgende informatie verplicht op de verpakking:

  • De naam van de vissoort
  • Vermelding of het om gekweekte of gevangen vis gaat
  • De uiterlijke gebruiksdatum of vervaldatum
  • Nettogewicht
  • Land van herkomst
  • De naam, commerciële naam en het adres van de onderneming die het product verpakte of liet verpakken.
  • Invriesdatum ‘Ingevroren op dag/maand/jaar’
  • Bewaar- en gebruiksinstructies
  • Nettohoeveelheid: nettogewicht of netto uitgelekt gewicht
  • Identificatiemerk met de naam van het land, het erkenningsnummer van het laatste verwerkende bedrijf
  • Voedingswaarde per 100 gram (op uitzondering van vezels)
  • Vermelding van allergenen
  • Toevoeging van water

Alle geteste producten voldeden aan deze wettelijke voorschriften.

Naast deze verplichte elementen gingen we ook na in hoeverre de volgens ons nuttige informatie op het etiket werd vermeld:

  • Aantal stuks/porties
  • Voedingswaarde: in het beste geval wordt de voedingswaarde ook vermeld per portie en wordt het gehalte vezels vermeld (zodat het duidelijk is dat er bij zalm geen te verwachten zijn) en worden de gegevens vermeld in een overzichtelijke tabel.
  • Vermelding aan de voorzijde van de verpakking van de Nutri-Score of van de voedingswaarde, uitgedrukt in referentie-innames van 5 nutriënten.
  • Gegevens van de fabrikant of van de distributeur: telefoonnummer of e-mailadres waarmee de consument rechtstreeks contact kan opnemen met de distributeur of producent.
  • Afwezigheid van misleidende informatie