Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij hazelnootpasta testen

22 juni 2018
Hoe wij hazelnootpasta testen

22 juni 2018
Iedereen heeft wel zijn favoriete merk, maar hoe wij objectief hazelnootpasta’s testen, lees je hier.

Samenstelling

De meeste producten zijn zeer gelijkaardig aan marktleider Nutella. Enkele hazelnootpasta’s wijken echter af qua samenstelling. Zo vervangen sommige producten suiker door de zoetstof maltitol of tagatose.

Het gehalte hazelnoten wordt beoordeeld op basis van het etiket. Gemiddeld is dat zo'n 10 à 13 %. Twee producten met nauwelijks 2 % hazelnoten worden hiervoor afgestraft.

De meeste smeerpasta's gebruiken geen echte chocolade, maar cacaopoeder. Dat weerspiegelt zich in het gehalte theobromine, een indicator voor de hoeveelheid cacaopoeder in het recept. Hoe hoger het gehalte theobromine, hoe hoger de score en hoe meer sterren er getoond worden in de tabel.

Sommige producten bevatten echter meer hazelnoten of echte chocolade, waardoor ze minder theobromine bevatten (in cacaoboter zit geen theobromine). 

Hazelnootpasta's met melk en melkvet moeten gekoeld worden bewaard.

Een panel van 60 consumenten heeft de hazelnootpasta’s geproefd.