Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij hazelnootpasta testen

22 juni 2018
Hoe wij hazelnootpasta testen

22 juni 2018
Iedereen heeft wel zijn favoriete merk, maar hoe wij objectief hazelnootpasta’s testen, lees je hier.

Etiket

Eerst gingen we na of alle verplichte vermeldingen (o.a. houdbaarheidsdatum, nettogewicht, ingrediëntenlijst, adres verdeler of producent, percentage hazelnoten) op de verpakkingen van de geteste producten staan. 

Extra punten

Daarnaast zijn er nog extra (niet-verplichte) vermeldingen die wij aanmoedigen:

  • De belangrijkste ingrediënten (in %) op de voorkant van het etiket, zoals bv. het percentage hazelnoten of cacao;
  • Herkomst van de belangrijkste ingrediënten, zoals bv. "Belgische chocolade";
  • Land van oorsprong, zoals bv. "Geproduceerd in (land)";
  • Nutri-Score of andere nutritionele info op de voorkant van het etiket;
  • Info over de voedingswaarde (niet enkel per 100 gram zoals wettelijk verplicht, maar ook per portie, liefst in een tabel);
  • Het gehalte vezels, aangezien dit één van de voedingsprioriteiten is;
  • Contactgegevens (e-mail en telefoonnummer) van de verdeler of fabrikant.

Misleidende claims

Bovendien springen sommige etiketten nogal nonchalant om met de waarheid. De claim “no added sugar” bijvoorbeeld, terwijl een product wel zoetstoffen bevat. Enkele andere producten gebruiken de misleidende term “choco”, die volgens ons enkel past voor producten die chocolade of cacaoboter bevatten en dus niet voor producten met enkel cacaopoeder op het etiket. Deze aspecten wogen niet door in de beoordeling van het etiket.