Hoe wij testen

Hoe wij de gezondheidsscore berekenen

20 oktober 2022

Het is niet gemakkelijk om van het etiket af te leiden hoe (on)gezond een kant-en-klare maaltijd is. De Nutri-Score is immers handig, maar vertelt niet álles. Wij ontwikkelden daarom een gezondheidsscore voor kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt.

Om de gezondheidsscore te berekenen, baseren we ons op de verpakking van een product. We kijken naar de Nutri-Score, de voedingswaarde per pizza, de ingrediëntenlijst, eventuele additieven, de bewerkingsgraad en de etikettering. Ontdek hoe wij uit al deze informatie één gezondheidsscore voor kant-en-klare maaltijden ontwikkelden.

Nutri-Score (20 %)

We berekenen de Nutri-Score met de officiële calculator, op basis van de voedingswaarden op het etiket. Als het vezelgehalte niet wordt vermeld, vragen we dit op bij de producent. 

De Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige parameters (vezels, eiwitten, groenten, fruit en noten) als te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout), om zo tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een voedingsproduct te komen.

De score zelf wordt weergegeven door de combinatie van een letter (van A naar E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Donkergroen komt overeen met de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood met de slechtste voedingswaarde (te beperken). 

Let op, deze score wordt altijd berekend per 100 gram, niet per portie. Een maaltijd met een goede Nutri-Score kan in grote hoeveelheden dus toch minder gezond zijn.

Voedingswaarde per portie (30 %)

Volgens NICE, het voedingsinformatiecentrum in België, mag een warme maaltijd tot 35 % van je dagelijkse energiebehoefte bevatten. Voor een man (2 500 kcal per dag) komt dit dus neer op 875 kcal, voor een vrouw (2 000 kcal per dag) op 700 kcal. Dat levert volgende rangschikking op.

 • 700 kcal of minder: zeer goed;
 • 700,5 - 787,5 kcal: goed;
 • 788 - 875 kcal: redelijk;
 • 875,5 - 962,5 kcal: zwak;
 • Meer dan 962,5 kcal: slecht.

Daarnaast kijken we ook naar de zogenaamde "traffic light labelling", waarbij een product rood scoort voor een bepaalde parameter wanneer het respectievelijk meer dan 27 gram suiker, 21 gram vet of 6 gram verzadigd vet bevat.

Vanaf 3 gram zout krijgt een product ook een slechte score. Idealiter bevat een kant-en-klare maaltijd niet meer dan 2 gram zout.

Ingrediënten (25 %)

Verder moet een gezonde kant-en-klare maaltijd volgens het Nederlands Voedingscentrum en de Hoge Gezondheidsraad volgende zaken bevatten:

 • Aardappelen of volkoren granen;
 • Minstens 150 gram groenten per portie;
 • Maximaal 150 gram rood vlees;
 • Maximaal 30 gram bewerkt vlees;
 • Maximaal 25 gram kaas.

De pizza's uit onze test kregen voor al deze criteria een score van slecht tot zeer goed.

Additieven (5 %)

We bekijken hoeveel additieven de producten bevatten, of er aroma’s of zoetstoffen gebruikt werden en beoordelen de veiligheid van de gebruikte additieven aan de hand van onze databank additieven.

Zijn additieven gevaarlijk?

Bewerkingsgraad (15 %)

We beoordelen daarnaast ook hoeveel ultrabewerkte ingrediënten (zoals maltodextrine, fructose of geïnteresterificeerde olie) of additieven (zoals kleurstoffen) de maaltijden bevatten. Hoe hoger dat aantal, hoe lager de score.

Zo herken je ultrabewerkte voeding

Etikettering (5 %)

Tot slot evalueren we ook volgende vrijwillige informatie met betrekking tot de voedingswaarden of ingrediënten op het etiket: 

 • Voedingsinformatie met vezels (20 %);
 • Voedingsinformatie per portie (10 %);
 • Voedingswaarde in tabelvorm (20 %);
 • Voedingswaarden op voorkant verpakking (20 %);
 • Aantal porties per verpakking (10 %);
 • Percentages voor belangrijke ingrediënten (20 %).

Hoe meer informatie, hoe beter je immers als consument zelf kunt inschatten hoe (on)gezond een product is.

De gezondheidsscore van 65 pizza's

Wij berekenden de gezondheidsscore van 65 kant-en-klare pizza's uit de supermarkt.

Welke pizza kreeg de beste score?