Hoe wij testen

Hoe wij garnalen testen

29 november 2021

Garnalen zijn van nature delicate producten die vers moeten blijven totdat ze kunnen worden gegeten. De keten van de visvangst (of de kweek) tot het bord is echter niet zo kort. Daarom is het zo belangrijk om hun versheid, hun microbiologische kwaliteit en de gebruikte bewaarmiddelen te controleren. De smaak en de textuur werden door een panel van experts beoordeeld.

Smaakproef

Na de aankoop heeft een panel van professionele experts onmiddellijk alle stalen beoordeeld, d.w.z. minimaal 3 dagen vóór de uiterste verbruiksdatum. We vroegen hen om zich uit te spreken over de geur (25 % van de eindscore), de textuur (25 %) en natuurlijk de smaak (50 % van de beoordeling) op basis van een erkend puntensysteem voor de beoordeling van verse vis en schaaldieren (Torry).

Een zee- of kruidige (zeewier) geur doet ongetwijfeld sneller het water in je mond komen dan een ammoniak- of intense zweetgeur. Zo is ook een stevige garnaal aantrekkelijker dan een klonterige of slappe garnaal. Wat de smaak betreft: garnalen met een melkachtige, lichtzoete smaak zijn perfect.

Laten we duidelijk zijn: in al deze opzichten scoren grijze garnalen steeds iets beter dan roze garnalen. Twee producten kregen zelfs de hoogste cijfers van de experts: Zeelandia Grijze Garnalen en AH Hollandse garnalen (onze Beste van de Test).

Maar bij de blinde smaakproef scoorden de ongepelde garnalen qua smaak toch niet beter dan de anderen. Je hoeft ze daarvoor dus zelf niet te pellen.

Deze test gaat natuurlijk alleen maar over voorverpakte producten. Bij een goede visboer doe je misschien andere vaststellingen.