Hoe wij testen

Hoe wij garnalen testen

29 november 2021

Garnalen zijn van nature delicate producten die vers moeten blijven totdat ze kunnen worden gegeten. De keten van de visvangst (of de kweek) tot het bord is echter niet zo kort. Daarom is het zo belangrijk om hun versheid, hun microbiologische kwaliteit en de gebruikte bewaarmiddelen te controleren. De smaak en de textuur werden door een panel van experts beoordeeld.

Microbiologie

Bacteriologische kwaliteit

Alle vissen en schaaldieren breken snel af door de in water oplosbare stikstofcomponenten in hun vlees. Dit is een volledig natuurlijk proces dat vooral voor schaaldieren, gepaard gaat met besmettingen die verband houden met de meerdere handmatige manipulaties tijdens de verwerking ervan. De kans op besmetting door ziekteverwekkers is daardoor groter.

Hier moet bijzondere aandacht aan worden besteed om bepaalde verontreinigingen te elimineren. Aangezien deze voorgekookte producten bedoeld zijn om koud te eten, zonder verdere bereiding.

Voor de bacteriologische controles, uitgevoerd op de uiterste verbruiksdatum, hebben we rekening gehouden met de volgende parameters:

  • Voedselveiligheidsindicatoren (Listeria monocytogenes, salmonella)
  • Hygiënische indicatoren (E. coli, Staph. Aureus)
  • Versheidsindicatoren (psychrofiele kiemen, melkzuurbacteriën)
  • Bewaarindicatoren (schimmels)