Hoe wij testen

Hoe wij garnalen testen

29 november 2021

Garnalen zijn van nature delicate producten die vers moeten blijven totdat ze kunnen worden gegeten. De keten van de visvangst (of de kweek) tot het bord is echter niet zo kort. Daarom is het zo belangrijk om hun versheid, hun microbiologische kwaliteit en de gebruikte bewaarmiddelen te controleren. De smaak en de textuur werden door een panel van experts beoordeeld.

Etikettering

Alle producten waren voorverpakt. Zo konden we alle etiketten controleren.

Verplichte informatie

Het etiket is een belangrijk marketingelement, want het draagt de naam van het merk. De producent bepaalt hoe dat eruit ziet. Maar de wetgeving bepaalt welke informatie erop moet staan. In België is de wetgeving hierover gebaseerd op Europese richtlijnen.

De belangrijkste verplichte vermeldingen zijn: de beschrijving van het product, of het een gevangen of gekweekt product is, het land van productie, de ingrediënten en additieven, de inhoud, de minimale houdbaarheidsdatum of de uiterste verbruiksdatum, de bewaaromstandigheden, de contactgegevens van de producent en de vermelding “ontdooid” als het product al is bevroren geweest en niet meer opnieuw mag worden ingevroren.

Alle labels voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Niet-verplichte informatie

Bij Test Aankoop willen we graag dat ook andere elementen worden verplicht.

  • De datum van de productie of de verpakking. Die is zowel belangrijk voor de houdbaarheid als voor de traceerbaarheid van het product.
  • Het formaat. Enkel voor de roze garnalen omdat hun grootte kan variëren. Geen van onze stalen specificeerde dit, maar aangezien alle garnalen voorverpakt waren in doorzichtige verpakkingen, kan de consument hun werkelijke grootte zien.

Controle op het nettogewicht

We hebben voor elk product meerdere stalen gecontroleerd om te zien in hoeverre het gewicht van de uitgelekte garnaal overeenkwam met het gewicht op de verpakking. Wettelijk mag de afwijking tot 4,5 % oplopen.

Alle geanalyseerde producten bevatten een werkelijk gewicht aan garnalen binnen deze wettelijke marge.