Hoe wij testen

Hoe wij garnalen testen

29 november 2021

Garnalen zijn van nature delicate producten die vers moeten blijven totdat ze kunnen worden gegeten. De keten van de visvangst (of de kweek) tot het bord is echter niet zo kort. Daarom is het zo belangrijk om hun versheid, hun microbiologische kwaliteit en de gebruikte bewaarmiddelen te controleren. De smaak en de textuur werden door een panel van experts beoordeeld.

Additieven

Vrijwel alle etiketten bevatten een min of meer lange lijst met additieven. Over het algemeen zijn dit bewaarmiddelen om de garnalen mooi vers te houden vanaf het moment dat ze worden gevangen totdat je ze opeet. Maar ze kunnen ook additieven bevatten die hun smaak en kleur beïnvloeden.

Dit is waarvoor de meest gebruikte additieven die doorgaans op deze producten worden aangetroffen, worden gebruikt.

Bewaarmiddelen

Benzoëzuur (E210) en sorbinezuur (E200)

Deze producten vind je terug met hun benaming of hun additievencode: E200 voor sorbinezuur en E210 voor benzoëzuur. Soms worden ook zouten gebruikt die van deze stoffen zijn afgeleid, zoals natriumbenzoaat (E211) en kaliumsorbaat (E201).

Deze additieven zijn toegestaan in bepaalde voedingsmiddelen, zoals garnalen. Wel in beperkte mate gezien de overgevoeligheidsreacties die ze kunnen teweegbrengen. Volgens de wetgeving mag er maximaal 6g/ kg benzoëzuur en/of sorbinezuur worden gebruikt bij gekookte grijze garnalen en maximaal 2g/ kg bij gekookte roze garnalen. De limiet geldt dus voor de twee additieven samen.

Dit grote verschil in toegestane limieten voor de grijze garnalen en de roze garnalen zou te maken hebben met het feit dat grijze garnalen eerst op de vissersboot worden gekookt en vervolgens gepeld (met alle risico's van herbesmetting), terwijl roze garnalen eerst worden gepeld en daarna gekookt.

Vijf stalen grijze garnalen overschreden de wettelijke limiet van 6 g/kg: Zeelandia grijze garnalen, Grijze Noordzeegarnalen (Golden Seafood Grijze garnalen (Aldi)), merkloze grijze garnalen (Carrefour), Nautica Grijze Noordzeegarnalen (Lidl) en Heiploeg Grijze garnalen. Deze producten hebben natuurlijk een slechte beoordeling gekregen vanwege deze overschrijding. Bovendien hebben we het FAVV op de hoogte gebracht van deze inbreuken.

Geen enkel staal van de roze garnalen overschreed de limieten.

Sulfiet

Sulfiet heeft een dubbele toepassing als additief voor garnalen. Ten eerste als bewaarmiddel voor gekookte gepelde garnalen. Ten tweede, als een doeltreffend en zelfs noodzakelijk middel tegen melanose of “zwarte vlek” van rauwe ongepelde garnalen.

Dit is natriummetabisulfiet (E223), dat om gezondheidsredenen is toegelaten bij alle schaaldieren, zij het in beperkte mate vanwege de overgevoeligheidsreacties die het kan veroorzaken: 50 mg/kg vlees voor gekookte producten en tot 150 mg/kg vlees voor rauwe producten.

We vonden geen spoor ervan terug in de stalen van de gepelde grijze garnalen, maar wel in twee stalen van ongepelde grijze garnalen en in drie van de gepelde roze garnalen. Telkens onder de wettelijke limiet.