
Hoe testen wij garnaalkroketten?

Garnaalkroketten
17 garnaalkroketten werden vanbinnen en vanbuiten aan onze strenge blik onderworpen.
Smaakproef
Het doorslaggevende criterium voor de eindscore is de smaak. De garnaalkroketten werden gebakken volgens de instructies op de verpakking en daarna gedegusteerd door een team van vijf experts. Elke kroket werd blind geproefd en vergeleken met een gekende referentiekroket uit de betere vishandel.
De perfecte garnaalkroket heeft een krokante, goudbruine korst en de bechamel binnenin moet nog een beetje lopend zijn. Voor een bloemsmaak of overheersende kaassmaak worden punten afgetrokken.
Acrylamide
Na het bakken werd het acrylamidegehalte bepaald. De resultaten werden beoordeeld aan de hand van de richtlijnen van het Europees voedselagentschap EFSA.
Garnalen in de vulling
Op het etiket vermelden de fabrikanten hoeveel garnalen er werden toegevoegd, dat gaat tot liefst 40 % garnalen. In het labo checkten we per product het percentage garnalen in drie kroketten.
Nu is het zo dat tijdens het productieproces van deze kroketten de gebruikte garnalen gewicht verliezen, door het opwarmen en (mogelijk) invriezen. Maar zelfs na correctie wegens dit productieproces, beantwoordden de resultaten niet aan de verwachtingen.
Op basis van onze resultaten stuurden we een brief naar de FOD Economie. Wij vragen een duidelijke etikettering, met aparte vermeldingen voor het percentage dat werd toegevoegd aan de bouillon en de vulling respectievelijk. Bovendien willen we een minimumpercentage van hele toegevoegde garnalen in de kroket én een controle op de aangeduide percentages op de verpakking.
Aanblik na afbakken
Het oog wil ook wat. Kroketten die opensprongen tijdens het bakproces, kregen een negatieve score. Een goede kroket mag tijdens het bakken niet of nauwelijks stukgaan.
Kerntemperatuur na afbakken
Garnalen zijn uiterst bederfelijke producten en bevatten mogelijk pathogenen. Na het afbakken van de kroketten, maten we de kerntemperatuur. Kroketten die binnenin nog kouder zijn dan 65°C kunnen mogelijk risico's inhouden als ze ziekmakers zouden bevatten.
Te korte baktijden negeer je dus beter, bak garnaalkroketten altijd goudbruin.
Analyse van het etiket
Uiteraard gingen we ook bij deze test standaard na of de vermelde informatie op het etiket voldoet. We keken of de wettelijk verplichte informatie (duidelijk en goed leesbaar) op de verpakking staat: de correcte benaming, de productiemethode, het vangstgebied, of het product ontdooid is of niet, de juiste houdbaarheidsdatum ("ten minste houdbaar tot" of "te gebruiken tot"), mogelijke allergenen, lijst van ingrediënten, het nettogewicht, de bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden, de contactgegevens van de fabrikant, het land van oorsprong, de voedingswaardevermelding, de datum van invriezing en verpakkingsdatum enz.