Hoe wij testen

Hoe testen wij bladerdeeg?

26 november 2019
bladerdeeg

Of het nu bestemd is voor je befaamde quiche lorraine of voor je smeuïge appeltaart, bladerdeeg is hét ingrediënt waarmee je recept valt of staat. Wij vertellen je hier hoe wij dit hebben getest.

Samenstelling

Vetgehalte

Bladerdeeg bevat verschillende soorten vetten. Alle producten uit deze test krijgen trouwens ook een Nutri-Score D opgespeld. We controleerden het gehalte aan vetstof, verzadigde vetten en transvetzuren.

Aanwezigheid van verontreinigende stoffen

We onderzochten de aanwezigheid van een verontreinigende stof die ontstaat bij de raffinage van oliën, met name glycidylesters (GE’s). Het heeft kankerverwekkende en genotoxische eigenschappen, m.a.w. het kan ons genetisch materiaal veranderen. Dat is natuurlijk verontrustend, temeer omdat er geen veilige waarde voor glycidylesters is. Ze moeten dus absoluut vermeden worden in voedingsmiddelen.

Nochtans hebben we er gevonden in de meeste bladerdegen. De waarden lagen wel onder de wettelijke limiet, maar naar onze mening zouden ze er helemaal niet mogen inzitten. We merkten wel een groot verschil op tussen de bladerdegen met boter en die zonder. In bladerdeeg met boter vonden we gemiddeld 17 microgram GE’s per kg vetten. Bladerdeeg met vetstoffen van plantaardige oorsprong bevat gemiddeld 230 microgram/kg vetten.