Hoe wij testen

Hoe testen wij bladerdeeg ?

26 november 2019

Of het nu bestemd is voor je befaamde quiche lorraine of voor je smeuïge appeltaart, bladerdeeg is hét ingrediënt waarmee je recept valt of staat. Wij vertellen je hier hoe wij dit hebben getest.

Kwaliteit van het deeg

Bewerkbaarheid

Het eerste wat je opmerkt wanneer je het bladerdeeg uit de verpakking haalt, is de hanteerbaarheid. Sommige zijn nogal plakkerig, andere kan je vlotjes uitrollen. Wanneer je klaar bent met de voorbereiding, moet je het nog in de oven schuiven. Dan moet het bladerdeeg zijn mooie ronde vorm behouden (bij bijvoorbeeld een quiche) gedurende het bakproces. Dan doen ze echter niet allemaal.

Kwaliteit van de laagjes

We hebben ook gekeken naar het volume dat tijdens het bakken ontstond en daarnaast beoordeelden we de kwaliteit van de laagjes, een essentieel criterium van een goed bladerdeeg.

Na het bakken moet het goed gerezen zijn en een mooie bladerstructuur hebben, dus met veel fijne laagjes. Hoe meer laagjes in het bladerdeeg, hoe beter de kwaliteit. Het geeft het bladerdeeg zijn typische luchtigheid en breekbaarheid.

Tijdens onze test hebben we meerder zaken vastgesteld op dat vlak:

  • Sommige bladerdegen zijn mooi gerezen (tussen 2 en 3 cm) en hebben mooi gevormde laagjes.
  • Anderen zijn goed gerezen, maar bij het doorsnijden zien we dat er 1 groot gat is, zonder laagjesstructuur. Het is gewoon hol.
  • Ten slotte is er een deeg in de test dat helemaal niet is gerezen. Het is maar een cm hoog en helemaal plat gebleven. Het ziet er al niet erg smakelijk uit en het heeft daarnaast ook een weerslag op de smaak.