Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Alcoholvrij bier

28 januari 2019

Voor wie bewust minder of geen alcohol drinkt, is er goed nieuws: het aanbod alcoholvrije bieren was nooit zo divers. Of ze ook allemaal te smaken zijn, is een andere zaak. Lees hier hoe wij 19 alcoholvrije of -arme bieren testten.

Samenstelling

Sulfiet

In het labo werd nagegaan of het sulfietgehalte van de geteste bieren onder de limiet van 10 mg sulfiet per liter bleef. Onder die grens moet het sulfietgehalte niet worden vermeld op het etiket.

In tegenstelling met wijn zijn de sulfietgehaltes in bier in principe zeer laag. Het aanwezige sulfiet wordt immers niet toegevoegd, maar natuurlijk geproduceerd door de gist.

Afhankelijk van de gebruikte gist zal er minder of meer sulfiet aanwezig zijn. Gunstig neveneffect van die natuurlijk geproduceerde gist is dat sulfiet het bieraroma stabiliseert en dus langer bewaart.

Suiker

We hebben tot slot ook het suikergehalte van de geteste bieren bepaald. Dat deden we voor een keertje níet voor de voedingswaarde, maar omdat de totale hoeveelheid suikers het smaakprofiel van het bier beïnvloedt. Hoe hoger het suikergehalte, hoe zoeter het bier. Wie liever een bitter bier drinkt, kiest dus beter een bier met een laag suikerhalte.