Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Alcoholvrij bier

28 januari 2019

Voor wie bewust minder of geen alcohol drinkt, is er goed nieuws: het aanbod alcoholvrije bieren was nooit zo divers. Of ze ook allemaal te smaken zijn, is een andere zaak. Lees hier hoe wij 19 alcoholvrije of -arme bieren testten.

Etiket

We gingen na of alle etiketten conform waren met de wettelijke vereisten. Vermelden ze de verplichte informatie, zoals een ingrediëntenlijst, contactgegevens van de producent, een waarschuwing voor eventuele allergenen, de houdbaarheidsdatum en het alcoholgehalte?

Daarnaast controleerden we of de onderzochte bieren geen onwettige claims op het etiket hadden. 

Juiste informatie op het etiket?

Het alcoholpercentage is een verplichte vermelding op het etiket. Het aantal nullen achter de komma vertelt je met meer precisie hoeveel alcohol je nog mag verwachten in een alcoholvrij of -arm biertje: 0,00 % heeft minder speling dan een afgeronde 0 %. Die laatste kan immers wijzen op een alcoholpercentage van 0,04 %, maar evengoed op een van 0,4 %.

Wij vergeleken het alcoholpercentage en de energiewaarde op het etiket met de werkelijke waardes. Ook het aangegeven volume op het etiket werd vergeleken met de gemeten inhoud.