Dossier

Water op de juiste temperatuur

15 mei 2014
water op de juiste temperatuur

Met een elektrische waterkoker kunt u in een handomdraai een poedersoep, een oploskoffie of een lekker kopje thee bereiden. Bovendien is zo’n toestel ideaal om water aan de kook te brengen voor uw groenten, pasta, enz. Toch moet u rekening houden met enkele valkuilen, zoals de minimuminhoud en de opwarmsnelheid.

De traditionele waterkoker mag dan al op heel wat vlakken interessanter zijn dan een warmwaterverdeler, toch is het belangrijk dat u aandachtig bent voor bepaalde zaken opdat u zich een interessant exemplaar kan aanschaffen en dit correct weet te gebruiken.

Let op de minimuminhoud

Als u bijvoorbeeld vaak in uw eentje geniet van een kopje thee, let er dan steeds op dat u voldoende water in de koker doet. De minimumhoeveelheid is vaak een halve liter, soms zelfs meer. In se verspilt u dus wel wat water en elektriciteit als u het toestel gebruikt voor één enkel kopje. Overigens, de minimumhoeveelheid staat soms enkel vermeld in de handleiding en niet op het toestel zelf. Houd bovendien voor ogen dat de weerstand van het apparaat onder water moet staan: bevindt deze weerstand zich dus niet helemaal onder in het toestel dan is er nogal wat water nodig om die onder te zetten.

Niettemin scoren waterkokers over het algemeen zeer goed qua energieverbruik. Enkel een percolator blijkt nog iets zuiniger te zijn, maar aangezien deze het water slechts verwarmt tot 80°C in plaats van 95°C, blijft een waterkoker de interessantste manier om uw water op te warmen. Zeker wanneer u met een gasfornuis werkt is het aangeraden om eerst uw water aan de kook te brengen met behulp van een waterkoker alvorens het in de kookpot te doen. Uw fornuis zal namelijk om 1 liter water te verwarmen ongeveer 337 Wh nodig hebben, terwijl een waterkoker hiervoor slechts 104 Wh verbruikt, een aanzienlijk verschil.

Opwarmsnelheid: grote verschillen

Het kan u verbazen, maar de opwarmsnelheid verschilt aanzienlijk van toestel tot toestel. Om 25 cl water op te warmen, hebben de snelste toestellen 30 seconden minder nodig dan het traagste. En voor 1,7 liter loopt het verschil op tot bijna anderhalve minuut! De opwarmsnelheid is echter niet rechtstreeks verbonden met het vermogen van de waterkokers (dat schommelt tussen 1 850 W en 2 400 W). Sommige modellen zijn bovendien traag voor kleine hoeveelheden en snel voor grote of omgekeerd, wat de keuze er niet eenvoudiger op maakt. Ontkalk uw toestel ook geregeld. Het duurt namelijk langer om water aan de kook te brengen indien de weerstand vol kalkaanslag zit.

Controleer de mogelijkheden

Waterkokers schakelen zichzelf automatisch uit enkele seconden nadat het water begint te koken. Idealiter zou het ook onmogelijk moeten zijn om het toestel aan te zetten zolang het deksel open of niet goed dicht is en zou de waterkoker zichzelf moeten uitschakelen wanneer u het deksel geopend wordt tijdens het opwarmen. Dit laatste zou ook moeten gebeuren wanneer u hem van zijn sokkel haalt vóór het water kookt. Indien dit niet het geval is, zal het toestel immers opnieuw beginnen opwarmen wanneer u het terug op de sokkel plaatst. Als er op dat moment geen water meer inzit, is dit nefast voor de weerstand. Niet alle waterkokers voldoen echter aan deze criteria: houd hier dus rekening mee bij aankoop.

Tot slot nog dit: neem vóór u een waterkoker koopt het toestel een keer vast bij het handvat. Zo kunt u checken of uw vingers het reservoir niet raken, want dat wordt immers gloeiend heet.