Dossier

Is het goed om voedingssupplementen te nemen?

22 november 2021

Als we de verpakkingen van voedingssupplementen mogen geloven, dan bieden deze niets dan voordelen. Maar zijn deze supplementen echt nodig? In ons dossier bekijken we de mogelijke voordelen, maar belichten we ook de valse beloftes en zelfs de grote risico´s.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die volgens specifieke doseringen in pil- of capsulevorm zijn "verpakt". Deze pillen of capsules bevatten een of meerdere voedingsmiddelen, planten of andere stoffen met voedzaam of fysiologisch effect.

Voedingssupplementen zouden onze dagelijkse voedingsinname aanvullen en ervoor zorgen dat we bepaalde voedingsmiddelen op peil houden of eventuele tekorten aanvullen.

Je kunt voedingssupplementen overal en zonder voorschrift kopen: bij de apotheker, in de supermarkt, in gespecialiseerde dieetwinkels of online. Het gebruik van zulke supplementen is ondertussen goed ingeburgerd, dus je bent al lang geen uitzondering meer als je deze af en toe gebruikt.

Naar aanleiding van de voedselconsumptiepeiling uit 2014 en 2015 bij mensen tussen 3 en 64 jaar, bracht Sciensano het gebruik van voedingssupplementen in België in kaart. 

Antwoorden op jouw vragen

Waarschijnlijk zit je met heel wat vragen over deze supplementen. In dit dossier proberen we jouw vragen te beantwoorden.

Raadpleeg ook onze dossiers rond: