Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Onze info en tips voor een perfecte tea time !

01 december 2018
tea time

01 december 2018

De circa 3 000 bestaande theevariëteiten zijn allemaal afkomstig van een en dezelfde struik, de camelia sinensis, die in tropische en subtropische gebieden groeit. Welke variëteit zal u het meest bekoren? En hoe zet u thee zoals het hoort?

Theesoorten

Grands cru's

Twee theesoorten uit dezelfde streek zullen nooit dezelfde smaak hebben, daarvoor zijn er te veel factoren die de smaak beïnvloeden (weersomstandigheden, hoogte, bodemtype …). Net zoals bij wijn staan sommige streken bekend om hun "grand cru". Een voorbeeld is Darjeeling, een Indiase streek aan de voet van de Himalaya. De Darjeeling-thee wordt trouwens de champagne onder de thee genoemd.

Verwerking en soort thee

Het type thee hangt af van de wijze waarop de blaadjes worden verwerkt. Dit zijn de voornaamste theesoorten:

  • Witte thee: deze soort wordt langzaam gedroogd in de zon, wat een zoete en bloemrijke smaak oplevert. Deze thee is zeldzaam en uiterst verfijnd. Hij wordt geproduceerd op basis van de knoppen en de mooiste blaadjes van de theestruik. De witte thee is niet gefermenteerd.
  • Groene thee: deze variant is evenmin gefermenteerd, maar wel meer bewerkt dan de witte thee. Groene thee heeft een licht bittere smaak.
  • Gele thee: weinig voorkomende Chinese thee met een milde en verfrissende smaak, die wordt geoxideerd bij een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad.
  • Zwarte thee: door de theeblaadjes en –knoppen na de oogst te verflensen, te kneuzen, te fermenteren en te drogen ontstaat de donkere kleur en de typische krachtige smaak van zwarte thee. De variëteiten worden meestal genoemd naar de plaats van oorsprong, bijvoorbeeld Assam, Ceylon, Keemun of Darjeeling.
  • Rode thee: sterke smaak. Rode thee is in feite een type zwarte thee, maar dan nog meer gefermenteerd.
  • Oolongthee of halfzwarte thee: de smaak en geur van deze soort ligt tussen die van de groene en zwarte thee. Oolongthee is halfgefermenteerde thee met een fruitige en verfijnde smaak.