Dossier

Rook eens zelf je zalm

17 december 2018

Zijn er meer risico’s verbonden aan het zelf roken van zalm? Na onze testen zijn we overtuigd: het loont om eens zelfgerookte zalm op de feesttafel te zetten.

De gerookte zalm die je in de winkel vindt, werd gerookt met een koud rookproces (onder 25°C). Dit proces kun je thuis ook zelf uitvoeren met een rookoven. Een degelijk exemplaar kost je echter al snel € 100. Gelukkig kun je dit proces best goed nabootsen in een barbecue met deksel. Wij probeerden het uit en gebruikten een rookmot met zachte smaak (bv. beuk). Het resultaat was een zalm, doordrongen van een overheerlijk rookaroma, die absoluut een plaatsje verdient op een feesttafel. Hoe we te werk gingen, leggen we hieronder stap voor stap uit. 

Getest en goedgekeurd

We zouden natuurlijk Test Aankoop niet zijn als we onze zelfgerookte zalm niet aan dezelfde tests zouden onderwerpen als de voorverpakte zalm eerder dit jaar. De resultaten waren erg positief. We troffen geen polyaromatische koolwaterstoffen aan. Deze toxische stoffen kunnen aanwezig zijn wanneer het rookproces niet goed werd uitgevoerd. De microbiologische kwaliteit van onze zalm was onberispelijk. Bovendien bevatte onze zelfgerookte zalm flink wat minder vocht dan de voorverpakte. De zalm bevatte evenmin zware metalen of pesticiden, al is dit vooral afhankelijk van hoe en waar de zalm zelf werd gekweekt. Net zoals de zalm die je in de rekken vindt, bevatte ook ons zelfgerookte exemplaar echter heel wat zout. Of je hem dus zelf rookt of gerookt koopt, het is hoe dan ook geen product voor elke dag.

Stap voor stap

 1. Bereid de kruidenmengeling

Meng in een grote kom 1,5 kg grof zout met 600 g bruine suiker. Verzamel vier volle handen verse kruiden (tijm, dille en dragon) en hak ze fijn. Meng deze onder het zout en de suiker. Pel 12 teentjes look en plet ze. Kneus een kopje mosterdzaadjes in een vijzel. Neem een grote kom. Vul deze eerst met een laagje (ong. 2 cm) zout, suiker en kruiden. Verspreid daarop de mosterdzaadjes en de look. Voeg er de zeste van 1 citroen aan toe.  

2. Laat de zalm de smaken opnemen

 Schik 1,5 kg zalmfilet met vel op het mengsel. Kruid rijkelijk met een mix van zwarte en roze peper. Leg er opnieuw een laagje van het mengsel van zout, suiker en kruiden op. Druk goed aan en leg er eventueel iets van gewicht op. Dek de schaal af en plaats ze 24 uur in de koelkast. 

3. Spoel de zalmfilets

Haal de zalmfilets uit het zoutmengsel en spoel ze voorzichtig af onder stromend koud water. Dep de filets af met proper keukenrolpapier en wikkel ze in een propere theedoek. Leg ze voor minimum 10 uur in de koelkast, tot het typisch glanzende laagje op de zalm verschijnt.  

 

 

 

 

4. Rook de zalm

Vul de generator van je rookoven met rookmot met een zachte rooksmaak (bv. beuk). Haal de zalmfilets uit de koelkast en leg ze met het vel op de rooster. De temperatuur moet onder de 25°C blijven. Rook de zalmfilets zo’n 10 uur. Check af en toe eens of de temperatuur nog in orde is en of het roken goed verloopt. Laat de zalmfilets nog een nachtje rusten vooraleer je ze serveert. Smakelijk! 

 

 

 

Zalm zonder moeite?

Ontzie je jezelf al die moeite tijdens de feestdagen, maar wil je toch een lekker stukje gerookte zalm op tafel zetten tijdens de feestdagen? Neem dan zeker een kijkje in onze koopwijzer gerookte zalm

Naar de koopwijzer gerookte zalm