Server Error
06 december 2021
Marsepein

Hoewel marsepein het hele jaar door verkrijgbaar is, kent de verkoop een hoogtepunt rond sinterklaas. Voor de liefhebbers een tijd van pure verwennerij! Dat het een caloriebom is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat maakt het verschil tussen goede en minder goede marsepein?

Smaak

Marsepein wordt gemaakt van amandelen en suiker. Suiker is een smaakdrager: het heeft de neiging de smaak te versterken. Heeft de marsepein een te laag suikergehalte, dan zal het amandelaroma dus niet zo sterk tot zijn recht komen. Te veel suiker maakt het snoepgoed dan weer te zoet.
Het belangrijkste kwaliteitscriterium is de hoeveelheid amandelen. Die hebben een hoog oliegehalte, waardoor de smaak verzacht wordt. Ideaal is een amandelpercentage tussen de 33 en 50 %. Vaak blijkt dit percentage echter heel wat lager te liggen. Weinig marsepein is dan ook van hoge kwaliteit.

Voedingswaarde

Amandelen zijn rijk aan magnesium, kalium, ijzer en zink. De aanwezige vetten zijn hoofdzakelijk enkelvoudig onverzadigde vetten. Dat is een pluspunt voor marsepein in vergelijking met andere zoetigheid. Het is echter geen vrijgeleide om ongebreideld van marsepein te snoepen. Wegens het hoge gehalte aan suikers en vetten van de amandelen blijft marsepein immers een calorierijke versnapering: van 425 tot 450 kcal per 100 g. Daarmee heeft marsepein een iets lager caloriegehalte dan chocolade.

Bewaarmiddelen

Bewaarmiddelen kunnen allergische reacties uitlokken. Bij marsepein is die kans echter klein: door de grote hoeveelheid suiker is er weinig risico op een bacteriële besmetting en is geen hoge dosis bewaarmiddelen vereist. Bovendien wordt marsepein slechts gedurende een korte periode verkocht, waardoor de houdbaarheidsperiode niet zo lang moet zijn. Niettemin stelden we in het verleden vast dat de hoeveelheid bewaarmiddelen in marsepein sterk kan verschillen en de microbiologische kwaliteit hier en daar te wensen overlaat.

Kleurstof

Met kleurstoffen moet voorzichtig worden omgesprongen. Ze worden maar al te vaak gebruikt om bepaalde gebreken te verbergen. Kunstmatige kleurstoffen kunnen bovendien allergische reacties veroorzaken. Nochtans gebruiken veel fabrikanten liever deze kunstmatige verbindingen dan natuurlijke kleurstoffen omdat ze stabieler zijn ...

Tips

  • Voorverpakte marsepein kopen? Check het etiket! Het amandelgehalte staat er in principe op vermeld. Kom je E-nummers tegen? Check wat hun nut is, en of er eventueel risico's aan verbonden zijn.
  • Heb je graag een stukje marsepein rijk aan amandelen en zónder bewaarmiddelen en kleurstoffen? Maak het dan zelf. Hoe? Meng 250 gram bloemsuiker en 250 gram amandelpoeder met het wit van één ei en een beetje citroensap. Smakelijk!