Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Groeimelk

05 februari 2020
Peuter in roze shirtje drinkt melk uit flesje

Is groeimelk echt nodig voor je kind? Als je het ons vraagt niet. Maar als je het toch geeft, is de beste groeimelk die zonder toegevoegde suikers en aroma’s.

Alle onderzoekers en organisaties zijn het erover eens: borstvoeding is altijd de eerste keuze voor je kindje. Maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Schakel je in dat geval het best over op groeimelk? De meningen zijn verdeeld:

  • Volgens Kind en Gezin stap je tussen 12 en 18 maanden dan het best over van opvolgmelk naar groeimelk. Vanaf 36 maanden zou je dan volle koemelk kunnen geven, een jaar later wordt halfvolle melk aanbevolen.
  • De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is echter van mening dat een kind vanaf één jaar alle nodige voedingsstoffen kan opnemen met een voldoende gevarieerde voeding, een goede afwisseling dus tussen groenten, fruit, vis, vlees, zuivel en vezelrijke voeding zoals brood en pasta.
  • In Nederland luidt het advies eveneens dat je, in combinatie met een afwisselend voedingspatroon, vanaf de leeftijd van één jaar op gewone (halfvolle) koemelk kunt overstappen.
  • Ook wij vinden groeimelk niet noodzakelijk.

Meer informatie

Is groeimelk nodig om alle voedingsstoffen op te nemen? 

Van een aantal voedingsstoffen weet men dat heel wat kinderen er te weinig van binnen krijgen, zoals ijzer, vitamine D, jodium en omega 3-vetzuren.

Groeimelk kan dit tekort aan voedingstoffen compenseren, maar uit onze test van 43 groeimelken in 2017 blijkt dat niet alle merken daarin slagen. Zo leverden slechts zeven producten uit onze selectie (bv. Nutrilon) de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D van 400 IE in 350 ml groeimelk. Twee andere producten (van Nestlé) leverden voldoende vitamine D bij een dagelijkse hoeveelheid van 500 ml. Daarom wordt aangeraden om deze vitamine in de vorm van druppeltjes bij te geven, tot de leeftijd van zes jaar, zelfs wanneer het kind groeimelk krijgt. 

Ook wat betreft ijzer zijn er aanzienlijke verschillen. Om een tekort hieraan te voorkomen, geef je je kind het best op regelmatige basis mager vlees, vis, eieren en groenten en fruit die de opname van ijzer bevorderen.

Omega 3-vetzuren zitten dan weer vooral in vis en oliën zoals koolzaadolie, jodium vinden we hoofdzakelijk in vis.

Is groeimelk nodig voor het groeiproces?

De groeimelk  zou je kind doen groeien, wat uiteraard enkel mogelijk is in combinatie met een goede, gevarieerde voeding. Wij willen daarom af van de term groeimelk, net omdat het onterecht doet denken dat je kind zonder dit product niet zou groeien.

Aangezien er geen Europese wetgeving bestaat rond groeimelk, worden er bovendien heel wat verschillende producten onder de naam “groeimelk” op de markt gebracht, met een samenstelling die niet alleen verschilt wat betreft al dan niet toegevoegde suikers of aroma’s, maar ook wat betreft de voedingsstoffen die erin zitten. 

Is groeimelk duurder dan koemelk?

Ja. In onze test uit 2017 was de gemiddelde prijs voor vloeibare groeimelk ongeveer 42 cent/200 ml. Diezelfde melk in poedervorm kostte 48 cent/200 ml. Voor een bekertje volle koemelk ben je echter maar 20 cent kwijt. Aangenomen dat je kindje ongeveer twee bekers per dag drinkt, kun je op jaarbasis dus tot € 200 besparen.

Geef ik de melk best uit een beker of in een flesje?
Een fles warme melk om de dag af te sluiten: het wordt al snel een ritueel waar je kind zo gewoon aan geraakt dat het moeilijk wordt om ervan af te stappen. Op een bepaald moment begin je de fles het best af te bouwen en geef je de melk beter in een beker: vanaf 15 tot 18 maanden lijkt daarvoor de beste leeftijd. Een peuter die te lang drinkt uit een fles, loopt het risico op spraakproblemen en mond- en gebitsproblemen.
 
Welke groeimelk moet ik kiezen?

Als je het officiële advies wil volgen om groeimelk te geven aan je kindje in plaats van volle koemelk, moet je goed opletten bij de keuze van je groeimelk. Aangezien er geen wetgeving is die vastlegt wat de samenstelling van zo’n groeimelk moet zijn, zijn er producten met zeer verschillende samenstelling op de markt.

Producten met een vanillesmaak of toegevoegde suikers zijn niet aanbevolen. Ze kunnen kinderen immers doen afknappen op de smaak van gewone melk.

In 2017 onderzochten wij het etiket van 43 producten. Daarvan bevatten maar 23 met zekerheid geen aroma met vanillesmaak en geen toegevoegde suikers. Soms is er wel lactose toegevoegd, maar dit is een suiker uit melk die veel minder zoet is dan gewone suiker of glucose en fructose-stropen.

Ontdek hoe je toegevoegde smaakstoffen en suikers kunt ontdekken in ons dossier aroma's en ons dossier suikers en zoetstoffen.

Opgelet: sommige producten richten zich specifiek op kindjes ouder dan drie jaar. Voor deze leeftijdsgroep acht Kind en Gezin dat volle koemelk geschikt is. Vanaf vier jaar mag je overschakelen op halfvolle melk.

Kan ik mijn kind groeimelk op basis van soja geven?

Wij raden groeimelk op basis van soja af voor kinderen jonger dan 3 jaar. Deze dranken zijn namelijk rijk zijn aan isoflavonen: moleculen die actief zijn op hormonaal vlak.

Als je onder de aanvaardbare dosis blijft (d.w.z. onder 0,35 mg per kilogram lichaamsgewicht), is er geen risico, maar onze analyse van verschillende groeimelk op basis van soja heeft aangetoond dat twee flessen per dag van sommige van deze dranken kunnen leiden tot een explosie van de hoeveelheden die worden geconsumeerd door kinderen van 1 tot 3 jaar. Door hun lagere lichaamsgewicht bereiken ze zeer snel de toelaatbare dosis. 

Server Error