Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Groeimelk

24 juli 2017
groei

Is groeimelk noodzakelijk voor je kleine spruit? Als je het ons vraagt niet. Maar als je het toch geeft, kan je maar beter voor een goed product kiezen, zonder toegevoegde suikers en aroma’s. In onze onlinekoopwijzer ontdek je in één oogopslag welke producten een betere keuze zijn.

Inleiding

Alle onderzoekers en organisaties zijn het erover eens: borstvoeding is altijd eerste keuze voor je kindje. Maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Schakel je in dat geval het best over op groeimelk? De meningen zijn verdeeld:

  • Volgens Kind en Gezin stap je tussen 12 en 18 maanden dan het best over van de opvolgmelk naar groeimelk. Vanaf 36 maanden zou je dan volle koemelk kunnen geven, een jaar later wordt halfvolle melk aanbevolen.
  • De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is echter van mening dat een kind vanaf één jaar alle nodige voedingsstoffen kan opnemen met een voldoende gevarieerde voeding, een goede afwisseling dus tussen groenten, fruit, vis, vlees, zuivel en vezelrijke voeding zoals brood en pasta.
  • In Nederland luidt het advies eveneens dat je, in combinatie met een afwisselend voedingspatroon, vanaf de leeftijd van één jaar op gewone (halfvolle) koemelk kunt overstappen.
  • Ook wij vinden groeimelk niet noodzakelijk.

Kies je tóch voor groeimelk, dan ontdek je in onze Koopwijzer groeimelk welke producten een betere keuze zijn. 

Naar de koopwijzer groeimelk

Is groeimelk nodig om alle voedingsstoffen op te nemen? 
Van een aantal voedingsstoffen weet men dat heel wat kinderen er te weinig van binnen krijgen, zoals ijzer, vitamine D, jodium en omega 3-vetzuren. Groeimelk kan dit tekort compenseren, maar niet alle merken slagen daar volledig in. Zo leveren slechts 7 producten uit onze selectie (bv. Nutrilon) de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D van 400 IE in 350 ml groeimelk. Twee andere producten (van Nestlé) leveren voldoende vitamine D bij een dagelijkse hoeveelheid van 500 ml. Daarom wordt aangeraden om deze vitamine bij te geven, in de vorm van druppeltjes, tot de leeftijd van zes jaar, zelfs wanneer het kind groeimelk krijgt. 
Ook wat betreft ijzer zijn er aanzienlijke verschillen. Om een tekort hieraan te voorkomen, schotel je je kind het best op regelmatige basis mager vlees voor, vis, eieren en groenten en fruit die de opname van ijzer bevorderen.
Omega 3-vetzuren zitten dan weer vooral in vis en oliën zoals koolzaadolie, jodium vinden we hoofdzakelijk in vis.
 
Is groeimelk noodzakelijk voor het groeiproces?

Deze melk zou je kind doen groeien, wat uiteraard enkel mogelijk is in combinatie met een goede, gevarieerde voeding. Wij willen daarom af van de term groeimelk, net omdat het onterecht doet denken dat je kind zonder dit product niet zou groeien.

Aangezien er geen Europese wetgeving bestaat rond groeimelk, worden er bovendien heel wat verschillende producten onder de naam “groeimelk” op de markt gebracht, met een samenstelling die niet alleen verschilt wat betreft al dan niet toegevoegde suikers of aroma’s, maar ook wat betreft de voedingsstoffen die erin zitten. 

 
Is groeimelk duurder dan koemelk?

Ja. Voor vloeibare groeimelk betaal je ongeveer 42 cent/200 ml. Diezelfde melk in poedervorm kost je 48 cent/200 ml. Voor een bekertje volle koemelk ben je echter maar 20 cent kwijt. Aangenomen dat je kindje ongeveer twee bekers per dag drinkt, kun je op jaarbasis dus tot € 200 besparen.

Geef je melk best uit een beker of in een flesje?
Een fles warme melk om de dag af te sluiten: het wordt al snel een ritueel waar je kind zo gewoon aan geraakt dat het moeilijk wordt om ervan af te stappen. Op een bepaald moment begin je de fles het best af te bouwen en geef je de melk beter in een beker: vanaf 15 tot 18 maanden lijkt daarvoor de beste leeftijd. Een peuter die te lang drinkt uit een fles, loopt het risico op spraakproblemen en mond- en gebitsproblemen.
 
Waarom zijn sommige producten beter geschikt dan andere?

Als je het officiële advies wil volgen om groeimelk te geven aan je kindje in plaats van volle koemelk, moet je goed opletten bij de keuze van je groeimelk. Aangezien er geen wetgeving is die vastlegt wat de samenstelling van zo’n groeimelk moet zijn, zijn er producten met zeer verschillende samenstelling op de markt.

Wij onderzochten het etiket van 43 producten. Daarvan bevatten 23 met zekerheid geen aroma met vanillesmaak en geen toegevoegde suikers. Soms is er wel lactose toegevoegd, maar dit is een suiker uit melk die veel minder zoet is dan gewone suiker of glucose en fructose-stropen.

Opgelet, twee producten (Nutricia Nutrilon Peuter Groeimelk 3 jaar plus en NAN Optipro 5) richten zich specifiek op kindjes ouder dan 3 jaar. Voor deze leeftijdsgroep acht Kind en Gezin dat volle koemelk geschikt is. Vanaf 4 jaar mag je overschakelen op halfvolle melk.

Sommige producten zijn twijfelgevallen. Alpro Groeidrink Soya 1-3+ bevat bijvoorbeeld geen lactose maar wel toegevoegde suiker. Bij Candia Groei Bio is het niet gespecifieerd welk aroma werd gebruikt.

Producten met toegevoegd vanillearoma of toegevoegde suiker worden afgeraden. Ze zouden je kindje kunnen doen vervreemden van de smaak van gewone melk.

Maar liefst 18 van de 43 producten zijn met zekerheid niet geschikt om aan je peuter te geven.

Als je voor groeimelk kiest, dan ontdek je in onze Koopwijzer groeimelk welke producten een betere keuze zijn. 

Naar de koopwijzer groeimelk